Moj dan s Bogom

Osnovne molitve

1. ZNAK KRIŽA Znak križa najosnovnija je katolička molitva, iako toga često nismo svjesni. Djecu trebamo naučiti s poštovanjem činiti znak križa na početku i na završetku svake molitve.   Pritom se malena djeca nerijetko zabune pa znak križa čine služeći se lijevom umjesto desnom rukom ili križajući se najprije dotaknuvši desno umjesto lijevo rame. Doduše, istočni kršćani, uključujući vjernike pravoslavne i istočnokatoličke Crkve, zaista najprije dotaknu desno te potom lijevo rame. No katolici latinskog obreda znak križa čine s lijevog prema desnom ramenu.   Budući da znak križa činimo prije i na kraju svake molitve, mnogi ne znaju da je taj čin sam po sebi molitva. Molitva je to koju trebamo izgovarati s velikim poštovanjem i ne žureći kako bismo započeli sljedeću molitvu. Desnom rukom najprije dotaknemo čelo izgovarajući „U ime Oca“, zatim prsni koš izgovarajući „i Sina“, lijevo rame izgovarajući „Duha“ te desno rame na riječ „Svetoga.“

Sažeto o vjeri

1. GLAVNE ISTINE KATOLIČKE VJERE Samo je jedan Bog, a tri su božanske osobe: Otac i Sin i Duh Sveti. Bog je sve stvorio, sve uzdržava i upravlja. Duša je čovječja besmrtna. Sin je Božji postao čovjekom i otkupio nas svojom smrću na križu. Milost je Božja potrebna za spasenje. Bog će dobro nagraditi vječnom nagradom, a zlo kazniti vječnom kaznom.

Molitve za različite nakane

MOLITVA ZA OSOBNU POSVETU SRCU ISUSOVU I SRCU MARIJINU   Vječni Oče, želim se u Duhu Svetom posvetiti i predati Isusovu i Marijinu Srcu, da bih tako mogao/mogla postati tvoje sve odanije i vjernije dijete. Majko Marijo, ja (ime i prezime) se danas predajem tvome Bezgrešnom Srcu. Primi me pod svoju majčinsku zaštitu i vodi me k svome Sinu Isusu. Gospodine Isuse, po Marijinu Bezgrešnom Srcu se posvećujem i izručujem Tvome Presvetom Srcu. Učini srce moje po Srcu svome, da bi Ti sve više živio u meni. Presveto Srce Isusovo, Bezgrešno Srce Marijino, s ovom posvetom i izručenjem želim vam uzvratiti ljubav koju ste mi iskazivali čitavim svojim zemaljskim životom, posebno na Kalvariji, i koju mi još i danas iskazujete. Ujedno obnavljam svoju krsnu posvetu Trojedinom Bogu: odričem se grijeha, zavodljivosti zla i Sotone; vjerujem sve što nam je Bog objavio i kako nas uči Katolička crkva.

Kako moliti krunicu

Radosna otajstva, otajstva svjetla, žalosna otajstva, slavna otajstva, upute kako moliti krunicu i litanije lauretanske.

Zlatna krunica i Litanije Srcu Isusovu

ZLATNA KRUNICA na čast Presvetog Srca Isusova Moli se na običnu Gospinu krunicu. U ime Oca i Sina i Duha Svetoga. Amen. Napraviti znak križa Slatko Srce mog Isusa, daj da Te ljubim sve to više.  Vječni Oče, prikazujem Ti predragocjenu Krv Isusa Krista, kao zadovoljštinu za svoje grijehe i za potrebe svete Crkve.

Kako je sveti Franjo tumačio molitvu ‘Oče naš’

O presveti Oče naš – Stvoritelju, Otkupitelju, Tješitelju i Spasitelju naš. Koji jesi na nebesima – u anđelima i svetima; rasvjetljuješ ih za spoznaju jer si ti, Gospodine, svjetlo; nastanjuješ se u njima i ispunjaš ih blaženstvom jer si ti Gospodine, najveće Dobro, vječno Dobro od kojega je svako dobro, bez koga nema dobra. Sveti se ime tvoje – neka zasja u nama spoznaja tebe da spoznamo kolika je širina dobročinstava tvojih, duljina obećanja tvojih, visina veličanstva i dubina sudova. Dođi kraljevstvo tvoje – da ti, po milosti, u nama vladaš i učiniš da dođemo u Kraljevstvo tvoje, gdje je jasno gledanje tebe, savršena ljubav prema tebi, blaženo zajedništvo s tobom i vječno uživanje tebe.

Najave