Župa Skitača

Župa svete Lucije, djevice i mučenice, Skitača

Područje župe naseljeno je u prapovijesti. Ovuda je prolazila rimska cesta Pola – Tarsatika, nakon prijelaza Raškog zaljeva. U Svetoj Marini pronađeni su žrtvenici rimskih božanstava Libera i Dioniza, nadgrobni natpis Lucija Volumnija Pudensa te ostaci rustične građevine. Područje župe krajem VI. i početkom VII. stoljeća bilo je izloženo avarsko – slavenskim provalama. Godine 974. u darovnici cara Otona II., kojom potvrđuje neku darovnicu iz 967. godine svojega prethodnika Otona I., spominje se Castello s. Georgii.

Sveta Lucija

Lucija je, još kao dijete, obećala Bogu djevičanstvo no majka ju je htjela udati. Kada se majka teško razboljela, obje su otišle na grob sv. Agate u Kataniju i Eutihija je čudesno ozdravila. Dopustila je kćerki da se posveti Bogu u djevičanskom životu. Tome se usprotivio poganski mladić koji je zaprosio Luciju ali nakon njezinog odbijanja, on ju je prijavio povjerenicima cara Dioklecijana, progonitelja kršćana.

Križni put na Skitači

Godine 2003., dok je župom Skitača upravljao pok. vlč. Jakov Miličić, a dekan bio vlč. Željko Zec, došlo se na ideju da se na brdu Skitača u korizmi, 1. ili 2. nedjelje u 15 h, održi Križni put za cijeli labinski dekanat. Za vrijeme upravljanja don Ivana Mlikote, postavljeno je 14 drvenih križeva koji simboliziraju Isusovu patnju, muku, hod prema Golgoti i raspeće. Križni put završava na vrhu brda gdje je otprije postojao betonski križ kojega su mještani Skitače postavili za svoj blagdan Križevo (3. svibnja).

Sakralni objekti

Crkva svetog Nikole biskupa nalazi se u Drenju. Izgrađena je u baroknom slogu i obnovljena 1996. i 2009. godine. To je mala crkva s preslicom i jednim zvonom na pročelju. Oltar je crkve zidani, s retablom i drvenim kipom sv. Nikole.

Zanimljivosti

O SV. MARINI Prema predaji, nakon smrti njezine majke, otac se povlači u samostan i s njenih 14 godina odvodi djevojčicu Marinu u samostan, predstavljajući je kao sina, te ona dobiva ime fra Marin. On odnosno ona, biva optužen,-a da je dijete imenom Felix, koje je začela jedna djevojka, njegovo/njezino, te ga/je izbacuju iz samostana. Odgaja Felixa i zajedno s djetetom biva ponovno primljena u samostan, opet smatrajući je muškarcem. Prije sahrane, otkriva se da je fra Marin žena i svi ostaju šokirani ali i u divljenju prema toj hrabroj svetici koja je priznala grijeh koji nije počinila i žrtvovala svoj život za drugoga. SVETI JOSIP Uoči Drugog svjetskog rata gospodin D’Aquisto, vlasnik cementare u Koromačnu dao je sagraditi kuću za svećenika i crkvu svetog Josipa u Koromačnu. I crkva i kuća nakon rata su nacionalizirane i preuređene. Najprije u kino dvoranu i društveni dom, a potom u upravnu zgradu…

Najave