Župa Presvetog Srca Isusova

Župa Presvetog Srca Isusova

Povijest župe

Župna crkva Presvetog Srca Isusova je privremena kapela koja se nalazi u sklopu župne kuće, a izgrađena je 1964. i posvećena te iste godine po biskupu Dragutinu Nežiću. Prostorija za molitvu i bogoštovlje ima betonski oltar okrenut prema puku. Na zasebnom je mjestu mramorno svetohranište s mjedenim vratašcima. Na postolju je kip Srca Isusova i Majke Božje. Ima i malu sakristiju. Vjeronaučna dvorana nalazi se u župnoj kući.

Neposredno područje današnje župe bilo je naseljeno u prapovijesti i rimsko doba. U antici je područje kontrolirala zajednica Alboneza koja je imala središte na labinskom brijegu. U predjelu zvanom Marcilnica postojala je rimska rustična vila (villa rustica).

U doba mletačke uprave zemljišta u današnjem Podlabinu bilo je podijeljeno između tri vrlo imućne i vrlo utjecajne labinske obitelji (Schampiccio, Manzini-Depangher i Martinčić), a potom i između imućnijih hrvatskih obitelji iz bliže okolice Labina. Godine 1434. izgrađen je ovdje franjevački samostan s crkvom svetih Vida i Modesta. Samostan je zatvoren 1780., a crkva je srušena 1936. godine. Tijekom povijesti područje današnje župe Marcilnica bilo je pod civilnom i crkvenom upravom Labina te je slijedilo njegovu sudbinu.

Područje Marcilnice i Vineža svoj razvoj duguje pojavi djelatnosti rudarenja 1879.i 1881. godine. Vinež se razvio kao rudarsko naselje u kojemu su se početkom XX. stoljeća raširile uslužne djelatnosti za rastuće stanovništvo: gostionice, krojači, postolari, prodavaonice hrane i sl. U Vinežu je 2. ožujka 1921. godine otpočela velika buna labinskih rudara koji su se s glavnog trga (Krvova placa) kretali prema Labinu. Taj događaj poznat je kao Labinska republika, odnosno opći štrajk i pobuna labinskih rudara protiv fašističke talijanske okupacije, ujedno i prvi masovniji otpor fašističkoj ideologiji u Europi. Većina građevina na području župe izgrađena je nakon Drugog svjetskog rata. Razvojem naselja, njegovim širenjem i povećanjem broja stanovnika pojavila se potreba za osnivanjem zasebne župe. Župa Labin Marcilnica osnovana je odlukom biskupa Dragutina Nežića 1964. godine odvajanjem od Labina.

Knjige iz kojih je preuzet sadržaj :

1. Ivan Milotić, Crkva u Istri – povijesna i kulturna baština, Pazin – Poreč: Porečka i Pulska biskupija, 2010.

2. Marijan Milevoj – Eduard Strenja, Od crkve do crkve – Da chiesa a chiesa – From church to church, Labin, Knjižara i antikvarijat “Matthias Flacius Illyricus”, 1994.

3. Grah – Baldaš – Bartolić – Jelenić – Poropat, Crkva u Istri, IV. dopunjeno izdanje, Poreč – Pazin

Crtice o župi

Naziv: Župa Presvetog Srca Isusova

Župni zaštitnici: Presveto Srce Isusovo – petak nakon blagdana Tijelova

Naselja župe: Marcilnica, Kature, Starci, Ladenci, Vinež

Stanovnika: oko 6000, katolika oko 3000

Župna kuća: Marcilnica 11, 52220 Labin

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković

Najave