Župa Marcilnica

Župa Presvetog Srca Isusova

Župna crkva Presvetog Srca Isusova je privremena kapela koja se nalazi u sklopu župne kuće, a izgrađena je 1964. i posvećena te iste godine po biskupu Dragutinu Nežiću. Prostorija za molitvu i bogoštovlje ima betonski oltar okrenut prema puku. Na zasebnom je mjestu mramorno svetohranište s mjedenim vratašcima. Na postolju je kip Srca Isusova i Majke Božje. Ima i malu sakristiju. Vjeronaučna dvorana nalazi se u župnoj kući.

Presveto Srce Isusovo

Pobožnost Presvetom Srcu Isusovu nalazimo kod srednjovjekovnih mistika, kao što su Julijana iz Norwicha, Francisca Rimska i sv. Bonaventura. U 16. st. njegovali su je kartuzijanci i kasnije isusovci. Sv. Ivan Eudes (17. st.) dao joj je teološki temelj. Poticaj za uvođenje blagdana Srca Isusova došao je iz francuskog grada Paray-le-Moniala prigodom Isusova ukazanja sv. Mariji Margareti Alacoque 1675. godine.

Sakralni objekti

Crkva sv. Nikole biskupa na Katurama spada među najstarije crkve na Labinštini. Izgrađena je u XI. stoljeću, a obnovljena  je 1997. godine i nalazi se na privatnom posjedu. Do danas je očuvala izvorni izgled male monumentalne crkve sazdane od kamena i prekrivene kamenim škriljama što ju čini vrlo zanimljivom.

Župna vijeća Župe Presvetog Srca Isusova

Uloga župnih Pastoralnih i Ekonomskih vijeća je savjetodavna. Župnik članove izabire sam ili organizira biranje predloženih kandidata unutar župske zajednice. Članovi nekih službi sami po sebi, automatizmom – ako prihvate poziv – postaju članovi Vijeća. To su orguljaš, vjeroučitelj, župni kateheta. Članove potvrđuje župnik i šalje odabir na uvid Biskupu.

Župna kateheza

Vrijeme i mjesto sastajanja grupa prvopričesnika i krizmanika iz župe Presvetog Srca Isusova u Marcilnici, Labinski dekanat.

Dnevni boravak za starije i nemoćne

Dnevni boravak Labin otvoren je 20. lipnja 2005. godine. Projekt je ostvaren uz suradnju Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Istarske županije, Grada Labina  i Biskupije Porečke i Pulske s ciljem poboljšanja kvalitete života starijih osoba, kao oblik izvaninstitucionalne skrbi. Pruža uslugu cjelodnevnog te poludnevnog boravka starijim osobama.

Najave