Sveta Lucija

Sveta Lucija

Rođena je krajem III st., (oko 286. god.) u kršćanskoj obitelji u Sirakuzi. To je bio kršćanski grad kojeg je na kršćanstvo obratio biskup sv. Marcijan.

Svetica je bila plemenitog i bogatog roda. Otac (Lucije) je umro kada je imala 5 godina, a majka joj se zvala Eutihija.

Lucija je, još kao dijete, obećala Bogu djevičanstvo no majka ju je htjela udati. Kada se majka teško razboljela, obje su otišle na grob sv. Agate u Kataniju i Eutihija je čudesno ozdravila. Dopustila je kćerki da se posveti Bogu u djevičanskom životu. Tome se usprotivio poganski mladić koji je zaprosio Luciju ali nakon njezinog odbijanja, on ju je prijavio povjerenicima cara Dioklecijana, progonitelja kršćana. Zatvorena je u tamnicu i nakon svih muka koje je hrabro podnijela ne odričući se Krista, odrubljena joj je glava 13. prosinca 304. godine. Tijelo joj je pokopano u katakombama.

Među pukom se proširilo vjerovanje da je sv. Lucija sama sebi izvadila oči i poslala ih na srebrenom pladnju mladiću. Postoji i drugo vjerovanje po kojem je Lucija poslala oči samom Paskaziju, a vid joj je povratio Sv. Rafael Arkanđel, spustivši se s neba. 

Ime Lucija je nadahnuto riječima sv. Pavla „ti si dijete svjetla“, jer ime Lucija znači svjetlo.

Sv. Lucija je postala zaštitnica slijepaca i oboljelih na oči. Nadamo se da će njezin zagovor pomoći ne samo onima koji traže očinji vid nego i svjetlo istinske vjere u svom životu.

Relikvije sv. Lucije

Tijelo sv. Lucije je ostalo više stoljeća u Sirakuzi. Za vrijeme arapske provale na Siciliju 878. god., tijelo je sakriveno na sigurno mjesto. Pod vodstvom Bizantskog cara 1040. god., Sirakuza je oslobođena od Arapa, a kao nagrada je traženo tijelo sv. Lucije koje je tada preneseno u Carigrad. Godine 1204. Venecijanci su osvojili Carigrad i neraspadnuto tijelo svetice odnijeli u Veneciju.

Pobožnost na čast sv. Luciji

Molitva sv. Luciji za one koji imaju nevolje s očima

O sv. Lucijo, čije ime znači svjetlost,
pun pouzdanja dolazim preda te
tražeći svetu svjetlost koja će mi vratiti
oprez u izbjegavanju putova grijeha i tame zabluda.
Pomoću tvoga milosnog zagovora,
molim te za milost (reci potrebu) i
očuvanje svjetla u mojim očima,
kako bih ga uvijek koristio u skladu s Božjom voljom,
a da ne ozlijedim svoju dušu.

Dopusti, o blagoslovljena Lucijo,
da poslije iskazanog divljenja i hvale
za tvoju moćnu zaštitu na zemlji
uzmognemo se na kraju pridružiti k tebi
u raju vječne svjetlosti božanskog Janjeta,
tvog milostivog zaručnika Isusa.

Amen.

Najave