Župa svete Lucije, djevice i mučenice, Skitača

Župa svete Lucije, djevice i mučenice, Skitača

Povijest župe

Područje župe naseljeno je u prapovijesti. Ovuda je prolazila rimska cesta Pola – Tarsatika, nakon prijelaza Raškog zaljeva. U Svetoj Marini pronađeni su žrtvenici rimskih božanstava Libera i Dioniza, nadgrobni natpis Lucija Volumnija Pudensa te ostaci rustične građevine. Područje župe krajem VI. i početkom VII. stoljeća bilo je izloženo avarsko – slavenskim provalama. Godine 974. u darovnici cara Otona II., kojom potvrđuje neku darovnicu iz 967. godine svojega prethodnika Otona I., spominje se Castello s. Georgii. Spomenuti kaštel imao je i crkvu svetog Jurja. Godine 1661. područje su ugrozili Osmanlije te  je do 1632. godine bilo dio župe Labin. Tada je odlukom pulskog biskupa Julija II. Saracena nastala župa Skitača. Smatra se starom hodočasničkom župom. U župi su djelovale bratovštine svete Lucije i Blažene Djevice Marije od Žalosti.

Župna crkva svete Lucije, djevice i mučenice

Nalazi se u središtu Skitače, najvišeg sela na Labinštini, odakle je Kvarner kao na dlanu.  Izgrađena je 1616. na mjestu starije, a obnovljena je 1924. godine  te je tada, pod župnikom Ivanom Studenčićem dobila današnji izgled. Crkva je obnavljana i 1997.

To je jednobrodno izdanje sa sakristijom. Glavni oltar ima svetohranište i drveni kip svete Lucije. Dva bočna oltara su drvena. Na desnom je kip Sv. Antona Padovanskog, dok je lijevi posvećen Blaženoj Djevici Mariji s Djetetom. Kameni oltar okrenut je puku. Prema ovoj crkvi hodočastilo se o danu zaštitnice svete Lucije.

Župna kuća nalazi se u Skitači, a danas je u njoj Planinarski dom „Skitača“.

Župni arhiv potječe od 1690. godine. U župi su dva groblja.

Legenda

U narodu postoji jedna predaja. Prema njoj Sv. Lucija je molila ljude da joj se u predivnoj Skitači podigne crkva, što su oni odbili s obrazloženjem da joj se gradi lijepo zdanje u Veneciji. Pretužna sveta Lucija uspela se na najvišu točku u Skitači i od tuge zaplakala. Zaspavši, probudila se tek drugo jutro, kada je zgrabila vodu iz „školnice“, udubljenja u stijeni, i umila uplakano lice. Otada je ta voda sveta, a lokalitet se naziva Školnica Svete Lucije. U vjeri da je voda čudotvorna ljudi iz svih dijelova Istre stalno su pohodili sveto brdo na Skitači, umivajući vodom oči nadajući se povratku vida.

Nedaleko od Skitače, oko 15 minuta hoda, nalazi se vrh Brdo. Podno vrha sa njegove sjeverne strane smještena je školnica Sv. Lucije, zaštitnice Skitače. Školnica Svete Lucije prirodna je udubina u vapnencu ispunjena vodom, koja gotovo nikada ne presušuje. Uz Sv. Luciju vezane su i legende.

Jedna kaže da je Sv. Lucija hodajući svijetom došla do stijene na rubu sela Skitače. Umorna je sjela na stijenu gdje je zaspala. Kada se iduće jutro probudila opazila je kraj sebe tek nastali izvor na kome je umila svoje oči. Od tada taj izvor ne presušuje, dok vjernici i slabovidni vjeruju da voda iz izvora liječi probleme s vidom i očima.

Druga legenda govori da je Sv. Lucija hodajući svijetom jednoga dana došla na vrh Brdo na rubu sela Skitače i kada je vidjela predivan pogled na Kvarnerski zaljev, od milosti se rasplakala. Kako su suze klizile s njenog lica tako je u zemlji nastao izvor.

Knjige iz kojih je preuzet sadržaj :

1. Ivan Milotić, Crkva u Istri – povijesna i kulturna baština, Pazin – Poreč: Porečka i Pulska biskupija, 2010.

2. Marijan Milevoj – Eduard Strenja, Od crkve do crkve – Da chiesa a chiesa – From church to church, Labin, Knjižara i antikvarijat “Matthias Flacius Illyricus”, 1994.

3. Grah – Baldaš – Bartolić – Jelenić – Poropat, Crkva u Istri, IV. dopunjeno izdanje, Poreč – Pazin

Crtice o župi

Naziv: Župa svete Lucije, djevice i mučenice

Župni zaštitnici: Sveta Lucija – 13. prosinca

Naselja župe: Skitača, Golac, Predol, Mikalini, Cerovica, Skvaranska, Ravni, Katarovo, Drenje, Kosi, Crni, Sveta Marina, Sveti Sebastijan,Kerstin, Vicalji, Junač, Filići, Katići, Dropini, Kandelovo, Skarpoči, Zernjana, Bertići

Stanovnika: oko 460, katolika oko 450

Župna kuća: Skitača bb, 52222Koromačno

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković

{gallery}galerije/sveta-lucija{/gallery}

Najave