Župni zborovi

Župni zborovi

Župni zbor Gospe Fatimske

Zbor župe Gospe Fatimske počeo je djelovati na blagdan Krista Kralja 1988. godine. Tada se oko gospođe Ljiljanke Česnik, koja je samoinicijativno počela svirati, okupila grupa žena i nastao je zbor. Veliku pomoć i potporu zboru dao je velečasni Vilim Grbac i pokojna časna sestra Agneza Česnik koja je zboru napisala i prve notne zapise crkvenih pjesama. Prvi je orguljaš bio pokojni Vedran Česnik, a već preko 20 godina, Goran Saina. Posljednjih godina dođe, kad može, i svira i  Mladen Udovičić. U ovih 30 godina kroz zbor je prošlo dosta ljudi. Maksimalno je zbor imao 30 članova. Neki su umrli, neki preselili, a neki napustili zbor iz osobnih razloga. Zbor njeguje pučko pjevanje, te ponosno ističe i predvodi pjevanje na misnim slavljima, dvoglasno. Za vrijeme sv. mise riječi pjesama su projicirane na platno, te se tako svi vjernici mogu uključiti u pjevanje. Lani je zbor proslavio 30 godina djelovanja na blagdan Krista Kralja, kada je župa bila domaćin na susretu zborova Vodnjanskog i Labinskog dekanata. Danas je u zboru oko 15 članova koji s puno srca i duše predvode pjevanje u crkvi Sv. Franje u Labinu Donjem. Zboru nedostaju muški glasovi, pa bi svi bili sretni kada bi se pokoji muškarac, ali i žena, priključili pjevanju.

Kontakt osoba: voditelj zbora Ljiljanka Česnik; mob. 091 735 9383

{gallery}razno/zbor/zbor{/gallery}

VIS Kerubini

Još u travnju 2005. godine u župi Sv. Barbare u Raši osnovan je vokalno instrumentalni sastav Kerubini, koji djeluje i „prodire“ na cijelu Labinštinu.

Bogu na slavu VIS Kerubini promiču bitne vrijednosti duha i neba, te svojom pjesmom, riječju i djelom obogaćuju sredinu u kojoj živimo.

Brigu i vodstvo još od odlaska don Vinka Puljića sa Župe 2008. godine preuzeo je Kristijan Ćorić iz Raše, te ustrajnim radom već desetak godina i koliko je to moguće ukazuje na bitnost Kerubina u našoj okolini.

Ovaj sastav broje 40-ak anđela. Razni su to uzrasti. Od malene jasličke i vrtićke djece, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, pa do zrelijih i odraslih osoba. Vrijeme i okolnosti u društvu i Crkvi naučilo nas je da na neki način malo promijenimo dosadašnju, nazovimo je klasičnu  praksu i način djelovanja te da se priklonimo onome što će ovu skupinu učiniti jedinstvenom i bogatijom. Zajedništvo u svemu što činimo. Kroz pjesmu, molitvu, susrete i međusobna okupljanja unutar ove zajednice, ali i s onima koje susretnemo prvi puta. Sve to prvenstveno dragom Bogu na slavu.

“Tko se u čovjeka uzda, propast će, samo Bog je uzdanica, samo On daje.”

Kroz djelovanje od 13 godina utkali smo jako puno susreta, druženja i zajedništva. Krštenja, pričesti, potvrde, sveti red, vjenčanja, pogreba, te na stotine inih gostovanja, učinili su Kerubine respektabilnim duhovnim i svjetovnim sastavom koji je ostao prepoznat u svojoj sredini i šire, te diljem Lijepe naše i u inozemstvu.

Puno možemo dati jedni drugima, a toga nismo ni svjesni sve dok se susret ne dogodi. Nakon toga radost u Evanđelju bude potpuna, a naša srca i duh otvoreniji prema novim izazovima koje Bog svakodnevno stavlja ispred nas.

VIS Kerubini su „anđeli“ koji se ne mogu umoriti od pjevanja i molitve Bogu na slavu. Neka im Gospodin podari upornost, strpljivost, ljubav i mir, te ih čuva, blagoslovi i svakodnevno pomaže odolijevati udarcima bezboštva i varljivosti ovoga svijeta, te ih pouči da u svakom porazu izlaze kao pobjednici i još jači, a u svakoj pobjedi rastu u mudrosti Duha Svetoga. (Kristijan Ćorić)

Najave