Župa Sv.Lovreč Labinski

Župa sv. Lovre – Sveti Lovreč Labinski

Područje župe naseljeno je od ranog brončanog do zrelog željeznoga doba (gradina na brdu Gradac - Turan). I drugdje u župi očuvane su gradine. Prvokršćanske zajednice ovdje su mogle postojati u doba kasne antike jer su zabilježene i na zapadnoj strani Raškog zaljeva (uvala Blaž). U Istarskom razvodu Sveti Lovreč Labinski spominje se kao Sveti Lovrenac. Područje je do 1632. g. bilo dio župe Labin. Tada je odlukom pulskog biskupa Julija II. Saracena nastala župa Sveti Lovreč Labinski odvajanjem od Labina. U župi su djelovale bratovštine Navještenja Blažene Djevice Marije, Presvetog sakramenta i svetoga Antuna opata. U župi se od 1968. do 2005. g. djelovale redovnice iz Zajednice župnih sestara.

O zaštitniku – Sveti Lovro

Sveti Lovro kršćanski je svetac, rođen oko 225. u rimskom naselju Osca (danas španjolski grad Huesca). Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu.

Sakralni objekti

Crkva Svetog Ivana Krstitelja nalazi se u Polju. Lijepo i jednostavno kameno zdanje izgrađeno je 1608. g. , što je posvjedočeno natpisom. Obnovljena je 1903. g. Na pročelju je preslica s jednim oknom i zvonom. U crkvi se nalazi kameni oltar sa slikom svetog Ivana Krstitelja. Nekada su se u njoj svake nedjelje održavale mise i krstila djeca. Najsvečanije mise bile su na dan Svetog Ivana – 24. lipnja, u narodu poznatog kao Ivanja.

Najave