Župa Labin Donji

Župa Gospe Fatimske

Područje Labina donjeg izgrađeno je između 1940. i 1942. godine prema projektu arhitekta Eugenija Montuorija, a župa je osnovana 1960. godine odlukom biskupa Dragutina Nežića. Župna crkva Sv. Franje sagrađena je 1942. godine. Izvorno je bila posvećena svetom Franji Asiškom.

Zaštitnik župe Donji Labin

Dana 13. svibnja 1917. god., u portugalskom mjestu Fatimi, Gospa se prvi puta ukazala malim pastirima: Luciji, Franji i Hijacinti, a kroz narednih 5 mjeseci to je činila svakoga 13. u mjesecu, otkrivajući im posebne tajne, koje se mogu sažeti u poziv na iskrenu pokoru, post i obraćenje srca. Prisjećajući se Gospinih ukazanja i fatimskih tajni, Crkva 13. svibnja slavi blagdan Gospe Fatimske, te time posebno želi uputiti vjernicima poziv na iskrenu pokoru i molitvu, kao najdjelotvornija sredstva suprotstavljanja zlu.

Župni Caritas združenih župa Podlabin i Gornji Labin

Tradicionalni program Hrvatskog Caritasa  „Za 1000 radosti“, kojim se već 17 godina prikupljaju novčana sredstva za pomoć najsiromašnijim obiteljima diljem Hrvatske, u narednom godišnjem razdoblju, do studenoga 2020., provodimo pod nazivom „Probudi dobro u svijetu!“. Na tragu zalaganja i proročkih riječi, gesta i djelovanja pape Franje, osobito poticaja uz 3. Svjetski dan siromaha, vjerujemo da i Hrvatska može postati sretna zajednica svih ljudi koji u njoj zasnivaju svoj dom i nastoje osigurati svojim obiteljima život dostojan čovjeka, pritom doprinoseći društvu svojim sposobnostima, darovima i radom.

Neokatekumenski put na Labinštini

U sklopu župe „Gospe Fatimske“ djeluju dvije zajednice neokatekumenskog puta. Prva zajednica je nastala prvotno u župi Sv. Martin gdje su bile održane prve kateheze na Labinštini. Godine 2018. rodila se i druga zajednica koja broji 6 braće i sestara.

Sakralni objekti

Crkvica Sv. Kuzme i Damjana, nekada grobna kapela obitelji Depangher, nalazi se na podnožju Labina i na rubu nekadašnjeg posjeda Manzini, koji početkom ovog stoljeća dolazi u ruke obitelji Schira. Sveti Kuzma danas se smatra zaštitnikom liječnika i kirurga, dok se sveti Damjan slavi kao zaštitnik ljekarnika i farmaceuta.

Udruge i zajednice

Konferencija Gospe Karmelske je katolička, nevladina, karitativna udruga koja okuplja vjernike laike koji su, poput sv. Vinka i bl. Frederika Ozanama (jednog od utemeljitelja Udruge), spremni svoje vrijeme, ljubav, suosjećanje i poštovanje dijeliti sa svim ljudima kojima je potrebna duhovna, emocionalna i materijalna pomoć, bez obzira na njihovu dob, spol, vjeru, društveni status, nacionalnu pripadnost ili rasu.

Župna kateheza

Vrijeme i mjesto sastajanja grupa prvopričesnika i krizmanika iz Župe Gospe Fatimske u Donjem Labinu, Labinski dekanat.

Župna vijeća Župe Gospe Fatimske

Župna vijeća Župe Gospe Fatimske u Donjem Labinu, Labinski dekanat - vrste vijeća i njihovi članovi, način rada i druge informacije.

Zanimljivosti

O samostanu sv. Franje u Labinu, koji je oko tri stotine godina ponizno stajao podno grada Labina, skoro jednu milju udaljenosti od središta staroga grada, danas se gotovo ništa ne zna, a tek nedavno otkriveni zapušteni ostatci samostanskih zidova svojim tragovima mogu pridonijeti da se odredi nekadašnje mjesto crkve i samostana. Ipak, ponešto u nekim objavljenim radovima, a mnogo više u povijesnoj dokumentaciji Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca, pohranjenoj u njezinu Provincijskom arhivu u Zagrebu, susrećemo podosta podataka i informacija o tom samostanu i njegovim žiteljima.

Župni zborovi

Vokalno instrumentalni sastav VIS Kerubini broji 40-ak anđela. Razni su to uzrasti. Od malene jasličke i vrtićke djece, osnovnoškolaca i srednjoškolaca, pa do zrelijih i odraslih osoba. Vrijeme i okolnosti u društvu i Crkvi naučilo nas je da na neki način malo promijenimo dosadašnju, nazovimo je klasičnu  praksu i način djelovanja te da se priklonimo onome što će ovu skupinu učiniti jedinstvenom i bogatijom. Zajedništvo u svemu što činimo. Kroz pjesmu, molitvu, susrete i međusobna okupljanja unutar ove zajednice, ali i s onima koje susretnemo prvi puta. Sve to prvenstveno dragom Bogu na slavu.

Pastoralni centar sv. Josip

Bivša kapela Sv. Josipa s popratnim prostorijama preuređena je te je tako nastao Pastoralni centar "Sv. Josip". U tom se prostoru održavaju susreti i sastanci svih župskih zajednica i udruga a jedan je dio preuređen i namijenjen za stanovanje župnika te skladište Caritasa i Udruge "Sv. Vinka Paulskog" koje se nalazi na katu Pastoralnog centra.

Najave