O zaštitniku – Sveti Lovro

O zaštitniku – Sveti Lovro

Sveti Lovro kršćanski je svetac, rođen oko 225. u rimskom naselju Osca (danas španjolski grad Huesca). Bio je učenik pape Siksta II, koji ga je zbog njegovih mladenačkih vrlina volio očinskom ljubavlju. Unatoč mladoj dobi uvrstio ga je među sedmoricu uglednih rimskih đakona te ga postavio za protođakona. Iskazavši mu tako veliko povjerenje, prorekao mu je da ga čeka teška borba za vjeru Kristovu.

Papa mu je rekao: „Mene Gospodin štedi jer sam slab starac, no tebi je odredio slavnu pobjedu.“ Nakon tih utješnih i ohrabrujućih riječi kazao je đakonu Lovri neka povjereno mu crkveno blago podijeli siromasima. On je to poslušao te pošao u ubožnicu za siromahe i sve im podijelio. Stoga je za vrijeme Valerijanova progonstva, kad ga je sudac istražitelj upitao za blago Crkve, upro prstom u siromahe, bogalje, slijepce i bolesnike te rekao: „Evo blaga Crkve, vječnog blaga koje se ne umanjuje nego neprestano rodi!“ Na to je bio mučen, izbičevan te spaljen na roštilju. S tog užarenog strašnog mučila dobacio je okrutnom tiraninu: „Na jednoj sam strani pečen, okreni me na drugu!“. Mučeništvo svetog Lovre prema pouzdanim pisanim izvorima zbilo se 10. kolovoza 258.

U Rimu je na mjestu njegova mučenja izgrađena bazilika San Lorenzo fuori le mura, jedna od sedam rimskih bazilika. Zaštitnik je Rima, Rotterdama, Kanade, Šri Lanke, kuhara, pekara, komičara, mesara, vatrogasaca, knjižničara, kožara, siromaha, studenata, učenika…

Kiša meteora, zvana Perzeidi, događa se otprilike u vrijeme njegova spomendana sredinom kolovoza pa se naziva i „suze svetog Lovre“.

Spomendan: 10. kolovoza

Molitva Sv. Lovri

Bože, ti si svetom Lovri dao žar svoje ljubavi te se proslavio vjernim služenjem i slavnim mučeništvom. Daj nam ljubiti što je on ljubio i u život provesti što je naučavao. Amen.

Najave