Župa Gospe Fatimske

Župa Gospe Fatimske

Povijest župe

Područje Labina donjeg izgrađeno je između 1940. i 1942. godine prema projektu arhitekta Eugenija Montuorija, a župa je osnovana 1960. godine odlukom biskupa Dragutina Nežića.

Župna crkva Sv. Franje sagrađena je 1942. godine. Izvorno je bila posvećena svetom Franji Asiškom, što je dobro posvjedočeno natpisom:

HAEC ECCL. IN HONOREM BEATI FRANCISCI ASSIS. CONF. AEDIFICATA AC 18. VIII. 1943. BENEDICTIONE INAUGURATA

(Ova je crkva, u čast svetog Franje Asiškoga, izgrađena 18. kolovoza 1943. god. i blagoslovom otvorena.)

Rat je spriječio da se u njenom sastavu podigne i franjevački samostan, koji se na Katurama, nedaleko od stadiona “Rudara“, nalazio u sastavu crkve Sv. Vida i Modesta od 1434. do 1787. godine.

Gospi Fatimskoj posvećena je polovicom XX. stoljeća. Pročelje crkve nekoć je ujedinjavalo trg, trijem i lođu, ali je izgubilo na vrijednosti zbog neplaniranih arhitektonskih utjecaja. Crkva ima monumentalnu kulisnu fasadu višu od glavnoga broda kojom dominira prozorski okulus, vitraj Svetog Franje Asiškog. Na vrhu pročelja je križ. Donji dio bočnih pročelja nastavlja se u visini trijema i obložen je grubim kamenim blokovima. Iako je crkva trobrodna, njezina je unutrašnjost jedinstvena. Svetište je podignuto za tri stube. Mramorni oltar okrenut je prema puku. U svetištu iznad oltara uzdiže se veliko Raspelo (E. Kokot). U pokrajnjoj je lađi oltar sa svetohraništem. Kip Gospe Fatimske nalazi se na polici. U crkvi su drveni kip svetog Antuna Padovanskog, platna: “Ime Isusovo i anđeli“, “Sveti Franjo Asiški“, “Marijino podrijetlo – Korijen Jesejev“, “Isus u Getsemaniju“ (Lucca) i “Presveto Trojstvo“ u kapeli krstionice. Crkva ima krstionicu i dvije škropionice na stupu, te pjevalište.

Zvonik je izgrađen 1942. godine. Jednostavan je, visok 20m i relativno uzak te odvojen od crkve, ali s njom tvori neraskidivu cjelinu. U trifornim otvorima ima dva zvona.

Knjige iz kojih je preuzet sadržaj :

1. Ivan Milotić, Crkva u Istri – povijesna i kulturna baština, Pazin – Poreč: Porečka i Pulska biskupija, 2010.

2. Marijan Milevoj – Eduard Strenja, Od crkve do crkve – Da chiesa a chiesa – From church to church, Labin, Knjižara i antikvarijat “Matthias Flacius Illyricus”, 1994.

3. Grah – Baldaš – Bartolić – Jelenić – Poropat, Crkva u Istri, IV. dopunjeno izdanje, Poreč – Pazin

Crtice o župi

Naziv: Župa Gospe Fatimske

Župni zaštitnici: Gospa Fatimska – 13. svibnja, Sv. Franjo – 4. listopada

Naselja župe: gradsko naselje u Donjem Labinu

Stanovnika: oko 2500, katolika oko 1500

Župna kuća: Zelenice 12, 52220 Labin

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković

{gallery}galerije/sveti-franjo{/gallery}

Najave