Novosti

Grupa „Emanuel“ oduševila svojim nastupom

U subotu, 23. rujna, u crkvi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu ljubitelje duhovne glazbe svojim je nastupom oduševila grupa „Emanuel“. Jedna je to od najpopularnijih grupa koja izvodi duhovnu glazbu na hrvatskoj glazbenoj sceni. Osvojivši dva Porina (2019. i 2023.) nastavlja promovirati kršćansku glazbu i kroz koncerte koji su oblikovani kao večer slavljenja. U gornjolabinskoj crkvi subotnja je večer bila obilježena uzvišenim izvođenjem glazbenih taktova u čast Gospodinu, a prisutni su bili poneseni te su prihvatili i zajedno zapjevali Bogu. Pjesma  se razlijegala crkvom i poput kada uzdizala Bogu. U zraku se osjetilo zajedništvo i kako su u tom trenutku svi jedno srce i jedan duh. Nakon koncerta, grupa „Emanuel“ se zadržala u našem gradu i sutradan te je predvodila liturgijsko pjevanje na nedjeljnoj sv. misi. Zahvalni smo župi Rođenja Marijina i Gradu Labinu koji stoje iza organizacije ovog duhovnog koncerta, a sve u sklopu Projekta obilježavanja 400 god. Zvonika…

Od pošasti, rata i gladi – Oslobodi nas, Gospodine!

Skitača: Na blagdan „Uzvišenje svetog križa” , 14. rujna, molili smo na dekanatskoj razini Božje smilovanje nama i cijelome svijetu na tragu poruka Gospe Fatimske da nas Gospodin očuva od velikih nesreća i zala. Molili smo slijedeći dobru praksu naših starih koji su drhtali pred pošatima ondašnjeg vremena, prije svega kuge, pred nesrećama rata i gladi.  Vapili smo – s još uvijek sviježim sjećanjem na pošast COVID-a 19 –  u svoje ime i ime svih naših župljana, građana, rodbine…. -”Oslobodi nas Gospodine!” Misa je bila u 17 sati u crkvi svete Lucije. Misili su dekan Mirko Vukšić, kapelan Jurica Vekić i župnik Blaž Bošnjaković koji je propovijedao. Naglasio je da se sve što se u svijetu zbiva – daleko ili bliže – sve se prelijeva principom spojenih posuda pa su danas svaka briga i sveki strah uistinu zajednički.  Vladari ovoga svijeta rade po svoj „posao”, a na nama je da…

Duhovna okrjepa za blagdan Male Gospe

U župi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu održana je trodnevnica uoči Male Gospe, od 5. do 7. rujna. Predvoditelj trodnevnice je bio don Stipe Breko, a liturgijsko pjevanje je vodio zbor zajednice Omnia Deo. Prvog dana je predvoditelj duhovne obnove stavio težište na lik sv. Majke Terezije iz Calcute, približivši nam njenu veliku žrtvu iz ljubavi prema bolesnima, siromašnima, onima s ruba društva. Bio nam je to poticaj da i mi svoje živote usmjerimo prema milosrđu i činjenju dobra za bližnje. Tema drugog dana trodnevnice je bila osoba svećenika, krhke posude koju je Bog izabrao u svoju službu te odnos vjernika prema svećenicima s naglaskom na molitvu za svećenike. Treći dan se don Stipe osvrnuo na bogoslovne krjeposti, a posebno na nadu, ufanje, pouzdanje u Boga. Svakoga dana je duhovna obnova završavala klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, a u srijedu koja je posvećena Sv. Josipu pobožnošću tom svecu. Na blagdan…

Svjedočanstvo hodočasnika pješaka na putu do Svetvinčenta

24.8.2023. godine organiziralo se hodočašće iz Labina do Savičente povodom 76. godišnjice mučeničke smrti blaženog Miroslava Bulešića. Hodočašću sam se prvi put odazvao i ja. Mislio sam da će nas ići puno više, no na kraju samo dvoje: Dragica Rukavina i ja. Krenuli smo iz dvorišta Podlabinske crkve prema Krapnu označenom šumskom planinarskom stazom, zatim produžili do Raše gdje nam je bila prva kraća okrijepa da se previše ne ohladimo. Druga stanica bio je Barban gdje smo se zadržali sat vremena pijući kavu, a kasnije se pomolili u crkvi. Produžili smo do mjesta Draguzeti do kojeg nam je trebalo sat vremena hoda. I tu radimo stanku. Do mjesta Svetvinčenat ostalo nam je još otprilike 2 sata hoda. Na cilj stižemo u 15:56 sati. Ukupno smo prohodali 29,96 km za što nam je trebalo 7:04 sati. Putem smo naravno molili i više krunica. U 18:00 sati započelo je misno slavlje koje…

Sv. Lovro proslavljen u Sv. Lovreču Labinskom

Župljani župe Sv. Lovreč Labinski s radošću svake godine iščekuju proslavu zaštitnika svoje župe – sv. Lovre. Tako je bilo i ove godine, 10. kolovoza, kada su crkvu ispunili, uz domaće župljane i vjernici okolice kao i oni iz prekomorskih zemalja koji su Domovinu napustili prije mnogo godina.

Majka Božja od Drena

Među najmanjim župama Labinskog dekanata nalazi se župa Sv. Ivana i Pavla, a blagdan koji se u toj župi posebno slavi je Majka Božja od Drena, 5. kolovoza. I ove se godine okupio veliki broj vjernika oko crkvice koja je sagrađena na osami usred šumskog proplanka, na mjestu (uz dren) gdje se Majka Božja ukazala maloj djevojčici 1430. god.

Zagovor sv. Ane

U srijedu, 26. srpnja, okupilo se mnoštvo vjernika kako domaćih tako i onih iz cijeloga Dekanata u župnoj crkvi u Sv. Martinu. Razlog tome bila je proslava sv. Ane koju od davnina časte vjernici toga kraja kao zaštitnicu trudnica i onih koje žele postati majke.

U Kršanu se slavilo sv. Jakova apostola

Mjesec srpanj je svake godine bogat liturgijskim slavljima u Labinskom dekanatu. U utorak, 25. srpnja, proslavljen je sv. Jakov, prvi od apostola koji je umro mučeničkom smrću. Misno slavlje u kršanskoj crkvi predvodio je župnik vlč. Josip Peteh, a u koncelebraciji su uz labinske svećenike bili i svećenici braća Petrović koji su nekada pastoralno djelovali u ovoj župi.

Blagdan sv. Marije Magdalene – apostola nade

Dana 22.07.2023. godine proslavili smo svetkovinu sv. Marije Magdalene ispred istoimene kapelice u Labinu na sv. misi u 19 h. Misno slavlje predovodio je velečasni Stipe Breko koji se osvrnuo na njezinu ulogu prvog svjedoka Kristova uskrsnuća te nas potaknuo da mi vjernici po njezinom zagovoru budemo navjestitelji živoga Krista. Svetoj Misi prisustvovali su mnogi župljani, ali i turisti koji su tako iskazali blizinu braći i sestrama u Kristu.

Prve Pričesti i Krizme u labinskim župama

Nedjelja, 30. travnja, posebno je svečana bila za župu Rođenja Marijina u G. Labinu. Razlog svečanosti je bila Prva Pričest koju je primilo devetero prvopričesnika ali i otvaranje Godine sv. Justa povodom 400 god. zvonika sv. Justa. Prvopričesnici su na početku sv. mise prinijeli svoj dar pred oltar, misijske kutijice u koje su vrijedno sakupljali prilog za siromašnu djecu u misijskim zemljama. Tako je bilo i na sv. misi u župi Gospe Fatimske u Podlabinu, 4. lipnja, kada su prvopričesnici kod  prinosa darova u košarici donijeli svoje misijske kutijice. Svoj su dar prinijeli i prvopričesnici Sv. Lovreča Labinskog. 

Najave