Spomendan sv. Bartola napunio crkvicu

Spomendan sv. Bartola napunio crkvicu

U srijedu, 24. kolovoza, slavi se sv. Bartol, Bartolomej, prema evanđelju Natanael. Nakon dugi niz godina crkvica sv. Bartola u istoimenom mjestu bila je dupkom puna. Sv. misu je predvodio don Stipe Breko u koncelebraciji s don Mirkom Vukšićem. Predvodnik slavlja nas je uveo tumačenjem Božje riječi u razmišljanje o putu prvih Isusovih učenika koji su krenuli za Kristom, a među kojima je bio i Bartol.

„ Kada je ovaj zemaljski raj postao suzna dolina, otada pa kroz cijelu povijest Bog daje jedno obećanje, i preko proroka i preko svojih svetaca, da će poslati Spasitelja , da će riješiti naš problem. Koji problem? Problem zla, patnje, smrti samo ne na način kako smo mi očekivali. Bog nam nije donio radost i mir na ovome svijetu već puno više od toga. Otvorio nam je vrata Neba i želi nas povesti u vječnu sreću, u vječnu radost. Kada Filip govori Natanaelu da Spasitelj dolazi iz Nazareta, ovaj ostaje sablažnjen. Kako kažu bibličari Nazaret je bilo jedno mjesto koje nije uopće bilo navedeno na zemljopisnim kartama onoga vremena. Natanael ne može to shvatiti. Isus je bio za mnoge sablazan, sin stolara, rođen u štali, živio u teškom siromaštvu, bio izbjeglica u Egiptu, znamo kako je završio na križu. Ljudski gledano to ne može biti Spasitelj. Međutim to je Bog koji je postao čovjekom i uzeo svu bijedu na sebe. Kada je Isus rekao da ga je vidio pod smokvom, Natanael ga prepoznaje kao Obećanog Mesiju. Povijesni bibličari kažu da su Židovi dok su razmatrali Sveto pismo najčešće sjedili ispod smokve pa je tako i Natanael imao razgovor s Bogom. Krenuo je za Isusom i znamo kako je završio, strašnom mučeničkom smrću.

Isus je utemeljio Crkvu koja je mistično tijelo Kristovo. Ona nije ljudskih ruku djelo. Sva su carstva i ideologije u povijesti propale. Sve propada, a Crkva već više od 2000 god. postoji iako je mnogima sablazan. Kako može iz te stare Crkve išta dobro doći? Mnogi su prepoznali da je Crkva ona lađa koja vodi u Nebo, jedini put do Neba. To je Isus Krist i njegovo mistično tijelo koje se zove Crkva. Mnogi su to prepoznali i otkrili da Crkva razumije njihove patnje, boli kao nitko. Crkva ima iskustvo svih ljudi, svih mogućih psiholoških profila čovjeka. Bartol je nakon Isusove smrti i uskrsnuća otišao evangelizirati u Indiju. Završio je mučeničkom smrću, oderali su mu kožu i odrubili mu glavu. Pozvani smo da budemo za Boga spremni sve, za spasenje svoje braće podnijeti sve. Neka nam na današnji dan ovaj svetac udijeli žar za Boga, žar za spasenje duša, da živimo i umiremo za Krista, za Crkvu i za spasenje svega svijeta.“  

Nakon završetka sv. mise uslijedio je blagoslov Društvenog doma koji je sagrađen nadomak crkvice sv. Bartola. (LB)

 

Najave