I Labinjani hodočastili u Svetvinčenat

I Labinjani hodočastili u Svetvinčenat

Povodom jubilarnog 75-og spomendana na mučeničku smrt bl. Miroslava Bulešića vjernici Labinskog dekanata i ove godine hodočastili su u Svetvinčenat, rodnu župu hrvatskog blaženika, svećenika i mučenika. Hodočašće pješice smo započeli  u 7:00 h ujutro zajedničkom molitvom ispred župnog centra Sv. Josip. Ostali hodočasnici iz našeg dekanata stigli su organiziranim prijevozom.

Pet odvažnih žena, od kojih je najstarija imala 71 god., predvođeni vrsnim hodočasnikom vlč. Blažem, propješačili su oko 30 km, ukupno 9 h. Svatko od nas je imao svoju nakanu zbog koje je odlučio podnijeti napor hodanja, vrućinu, žeđ, bolove u nogama i druge nelagode. Cilj nam je svima bio častiti našeg blaženika iz zahvalnosti i velike Božje ljubavi prema nama grješnicima. Željeli smo doživjeti Božju milost zagovorom bl. Miroslava, rasti u vjeri mrtvljenjem samoga sebe ( svoga Ja), učiti se ljubavi i zajedništvu.

Putem smo molili sva otajstva krunice, litanije bl. Miroslavu za zadarskog biskupa, duhovna zvanja, mlade, obraćenje grješnika, potrebite, naše najbliže, mir u svijetu, te se ispovjedili kod našeg vlč. Blaža. Poprilično fizički iscrpljeni ali s osmjehom na licu, radosti u srcu  i pjevajući marijanske pjesme stigli smo u Svetvinčenat u 16:30 h. Ušli smo u župnu crkvu i na koljenima kod oltara zahvalili dragom Bogu na daru blaženika hrvatskom narodu i što nam je dao snage i vjere hodočastiti pješice. Nakon kratkog predaha, umivanja, presvlačenja i ispijanja hladne Pašarete pozdravili smo naše prijatelje i poznanike te potražili slobodna mjesta za sv. misu.

Euharistijsko slavlje na mjesnom trgu predvodio je zadarski nadbiskup mons. Milan Zgrablić, sin istarskog podneblja. Svoju propovijed nadbiskup je započeo riječima o bl. Miroslavu, koji je svojim životom i mučeničkom smrću proslavio Ime Božje i pobjedu nad ljudskom mržnjom i zlom. Bl. Miroslav nam je posvjedočio bezuvjetnu ljubav Božju, on je bio spreman umrijeti za slavu Božju i spas vjernika. Dan njegove smrti postao je dan Vjere, koji istinski častimo već 75 god. misom zahvalnicom u njegovoj rodnoj župi. U svojoj homiliji nadbiskup je naglasio da se svi moramo učiti ljubavi i zajedništvu jer ako nam nedostaje ljubavi mi nazadujemo čak i ako imamo sve uvjete za život. Ponovit ću na kraju riječi nadbiskupa: Bože daj nam ljubavi, ljubavi, ljubavi… (AD)

Najave