Proslava spomendana sv. Roka u Kranjcima

Proslava spomendana sv. Roka u Kranjcima

Dan nakon blagdana Velike Gospe, katolička crkva obilježava spomendan sv. Roka, franjevačkog trećoredca, hodočasnika, dobrotvora, zaštitnika od kuge i kolere. Mnogi vjernici toga dana hodočaste u crkve posvećene tom velikom svetcu. Vjernici Labinskog dekanata svake godine proslavu spomendana sv. Roka obilježavaju u Kranjcima. Tako smo se i ove godine u manjem broju okupili oko euharistijskog stola ispred male kapelice sv. Flora.

Prije svete mise molili smo radosna otajstva svete krunice. Don Stipe Breko uljepšao nam je ovaj dan, predvodeći svetu misu. U svojoj propovjedi se osvrnuo na život sv. Roka, koji je usko povezan s porukom evanđelja po Mateju 19, 23-30 „ lakše je devi kroz uši iglene nego bogatašu u kraljevstvo Božje.“

Sv. Rok je bio bogat čovjek, koji je nadahnut svetim pismom prodao svoje bogatstvo, a novac podijelio siromasima. Slijedio je život Isusa Krista, potpuno predan volji Božjoj. Rokova svetost dokazana je križem i patnjom. Don Stipe je istaknuo kako kršćani ne moraju biti pošteđeni fizičkih i psihičkih bolesti, ali istodobno mogu biti u miru s Bogom i bližnjima i u srcu imati radost. Biti kršćanin znači prihvatiti sve iz Božjih ruku: dobro i zlo, zdravlje i bolest, bogatstvo i neimaštinu; govoreći sebi „ Bog je dao, Bog je uzeo, blagoslovljeno ime Njegovo“. Dao nam je dobar primjer bogatog mladića iz Amerike, koji je, nakon što je stekao veliko bogatstvo prodajom svoje video igrice, priznao da se nikada toliko nije osjećao usamljen… Kršćani su pozvani biti dobri upravitelji materijalnih dobara, a nikako vlasnici. Bogati možemo biti svojom talentiranošću, karijerom, ugledom, da nas ljude cijene i lijepo govore o nama, ali nam to u vječnosti ništa ne koristi. Ovdje na zemlji moramo biti siromašni duhom, tj. potpuno ovisni o Bogu, a slobodni od navezanosti na materijalno. Obogaćeni Božjom riječi i sakramentom pričesti nastavili smo druženje iza mise uz ugodni domjenak koji su nam pripremile vrijedne mještanke. (foto: MF; text: AD)

Najave