Proslavljena sv. Ana u Sv. Martinu

Proslavljena sv. Ana u Sv. Martinu

Župa Sv. Martin obilježava svog zaštitnika sv. Martina u mjesecu studenom, ali u ovoj župi bude vrlo svečano na blagdan sv. Ane i Joakima koji pada 26. srpnja. Tako je bilo i ove godine kada su se već u jutarnjim satima počeli okupljati, u župnoj crkvi, župljani kao i ostali vjernici s dekanata. Svečano misno slavlje je započelo procesijom u kojoj je sudjelovalo 9 svećenika, a među njima su bili bivši svećenici ove župe vlč. Aleksandar Petrović, vlč. Blaž Bošnjaković, vlč. Jeronim Jokić te dekan vlč. Mirko Vukšić, župnik Kršana vlč. Josip Peteh, donjolabinski kapelan vlč. Wojciech Wlazlo, novi mladi gornjolabinski kapelan vlč. Slobodan Rakić, domaći kapelan vlč. Stipe Breko te predvoditelj misnog slavlja vlč. Mario Frlan. Sv. misu je animirao slavljenički tim iz zajednice „Omnia Deo“ čiji je član i predvoditelj slavlja.

Na početku homilije vlč. Mario je govorio o roditeljima bl. Djevice Marije. „O sv. Ani i sv. Joakimu iz Svetoga pisma ne znamo puno ali iz prvih vremena postoje apokrifni spisi koji nam govore o njima. Joakim je bio imućan čovjek kraljevskog porijekla, jednostavan i bogobojazan. Ana je bila vrlo lijepa, dostojanstvena žena, vrlo kreposna, žena nade, vjere i ljubavi. Njih dvoje živjeli su vrlo predano svoj život, čisto, dostojno roditelja one koja će roditi Spasitelja ali nisu mogli imati djecu. U židovskom narodu je to bio znak prokletstva. Zato su oni neprestano molili i bili su ljudi velikog pouzdanja u Boga. Podsjećam kako je važna ustrajna molitva koja je hrana i disanje duše. Molitvom stječemo i tražimo od Boga milost. Majka Tereza kaže da molitva širi naše srce za ljubav. Čovjek koji ne moli je kao riba na suhom. Najveća je molitva euharistija i sve molitve svih svetaca svih vremena nemaju snagu kao jedna euharistija.“

Predvoditelj je nastavio: „Najpoznatija, najjednostavnija molitva koja sadrži puninu milosti je molitva sv. krunice. U krunici primamo ljubav Božju, krunica preobražava naša srca da postaju sve sličnija Marijinom srcu.

Kako je nastala krunica? Prije 808. god. sv. Dominik se povukao u osamu da bi molio i postio. Dok je molio, u zanosu je ugledao bl. Djevicu Mariju koja mu je rekla da je sv. krunica Isusu i njoj najvrijednija. Ljubav prema krunici imali su svi svetci. Sv. Padre Pio, franjevac kapucin je govorio da je krunica njegov mač, znao je izmoliti po 35 krunica dnevno. Na samrti je svojoj subraći rekao da ljube Gospu i potiču druge da je ljube i mole krunicu. Krunica je snažno oružje protiv đavla jer on ne podnosi ni spomen imena Marijina. Molite krunicu i bit će sve dobro, molite u svojim obiteljima, kada šećete, kada ste u svom autu. Uzmite s pouzdanjem krunicu u ruke.“

Svečanom misnom blagoslovu je prethodio blagoslov trudnica, majki i djece ispred kipa sv. Ane a na kraju je vlč. Mario, ispred crkve, izmolio blagoslov za vozače i vozila po zagovoru sv. Kristofora. Dok je svećenik blagoslivljao vozila vjernika, oni su u košaricu stavljali prilog za misije pa je na taj način održana akcija MIVA.

I ove su godine domaćini pokazali da su gostoljubivi i da se na njih može računati, da su spremni sudjelovati u širenju međusobnog zajedništva jer svi smo braća i sestre, članovi iste Isusove zajednice – Crkve. (LB)

Najave