Kršan u znaku sv. Jakova

Kršan u znaku sv. Jakova

U ponedjeljak, 25. srpnja, u Kršanu je proslavljen blagdan sv. Jakova apostola starijeg koji je ujedno Dan općine Kršan.

Proslava je obilježena svečanom sv. misom u 11:00 h predvođena s vlč. Aleksandrom Petrovićem koji se tog dana ujedno oprostio s Kršancima i hodočasnicima a u koncelebraciji su sudjelovali svećenici Labinskog dekanata.

Predvoditelj je održao homiliju u kojoj je spomenuo sv. Jakova apostola starijeg, jednog od Isusovih dvanaest apostola. Njega se naziva Jakov Zebedejev (stariji) koji je pokopan u katedrali u Santiagu de Composteli u Španjolskoj (mnogi hodočaste u ovo značajno svetište). Bio je ribar i svjedok Isusovih čudesa. U homiliji je propovjednik spomenuo razjedinjenost Crkve, puno frakcija, puno crkvi u povijesti koja svaka ide svojim putem, udaljena od Rima, prijestolnice Vatikana, evanđelja i Isusa. Potrebno je zajedništvo svih ovih crkvi, sada u ovim teškim vremenima, jer Crkva je umorna te treba reakcija svih da je ujedine i pomire. Spomenuo je sv. Tereziju koja je svojim sestrama u samostanu govorila da trebaju uvijek biti aktivne i neumorne u odgoju siromašne i nezbrinute djece. Vlč. Aleksandar je istaknuo kako je župa Kršan bila njegova prva svećenička služba prije 60 god. Mnogima je podijelio svete sakramente, a sada se oprašta od ove župe i odlazi u Svećenički dom „Betanija“ sa svojim bratom Dragom, također svećenikom. Njegova rođena sestra Zdravka bila je časna sestra koje je preminula od korone prije nešto više od godine dana. Sv. misa je završila svečanim blagoslovom i pjesmom Milost. (DB)

Najave