Novi život u Kristu i s Kristom

Novi život u Kristu i s Kristom

Dragi vjernici, hvala Bogu, započinjemo novi život s Kristom i u Kristu. Ne ponavljamo stari. Konačno je došao taj dan. Želimo da nam taj život dugo potraje, jer je “opasnost naša k’o na dlanu”. Zato ćemo se pripremiti i to uz pomoć onih koji znaju srž problema (naši epidemiolozi) i uz blagoslov naših biskupa.

Ponovimo staro gradivo:

1. Ne rukujmo se ni pred crkvom, ni u crkvi, ni za vrijeme liturgije (kad svećenik proglasi mir).

2. Na ulazu u crkvu nećemo se križati blagoslovljenom vodom (nema je).

3. Svetu pričest ćemo primati samo i jedino na ruku.

Učimo novo gradivo:

4. Na ulazu u crkvu dezinficirati ćemo ruke, bez obzira da li smo to učinili negdje minutu prije; u tome će nam pomoći (gdje treba) prijazni “redari” koji će uputiti vjernike na prikladno mjesto.

5. Smjestit ćemo se na udaljenost jedan od drugoga – u svim pravcima (lijevo-desno, naprijed nazad) – u razmaku od 2 metra.

Samo ako dođe više članova jedne obitelji oni se mogu npr. smjestiti u jednu klupu, ali iza njih i ispred njih mora biti razmak od 2 metra: jedino među njima ne mora biti takav.

Prikladni crkveni prostori u ovim uvjetima

6. Mjesta u crkvi sv. Franje biti će označena, pa Vas molim za poniznost da prihvatite ponuđeno mjesto. Po mom proračunu, ako se poštuje epidemiološke smjernice u toj crkvi može biti odjednom 70 osoba. Nedjeljom će biti tri mise (9:00 – 11:00 – 19:00 h) i to može pokriti potrebe vjernika ovog djela grada Labina. Uvjeren sam da će iz nedjelje u nedjelju broj vjernika rasti i da je ovakav “račun” ispravan i opravdan.

Radnim danom će misa biti u 19,00 (svaki dan).

7. Crkva na Marcilnici je pod ovim uvjetima neprikladna jer može na taj način primiti samo 20 osoba. Zato se ta misa od nedjelje 10. svibnja (uključno) prebacuje u crkvu sv. Franje i bit će u 11:00 h do daljnjega. Pozivam sve vjernike iz župe Marcilnica da dođu na tu ‘svoju’ misu u crkvi sv. Franje u 11:00 h (ili prije tj. u 9:00 h ili na večer u 19:00 h). Dakle, do daljnjega, mise u nedjelju na Marcilnici neće biti. Radnim danom će biti po dogovoru.

8. Crkva Sv.Nikole u Drenju i crkva Sv. Marine u Sv. Marini su također premale i neprikladne, pod ovim uvjetima, pa tamo do daljnjega, nedjeljom, neće biti svete mise, već samo radnim danom – po dogovoru. Vjernici s tog područja neka idu nedjeljom na misu u crkvu Sv. Lucije na Skitaču ili u Labin (bilo gornji, bilo donji).

Ljeto je pred nama i bez obzira na sve pojavit će se domaći ili strani turisti (vjernici) u tim crkvama i uvesti nas u “zonu zabrane, prekršaja i opasnosti za vlastito zdravlje”, a ubrzo nakon toga dolazi “opasna jesen”. Zato ćemo se držati propisanih uputa.

7. Misa u crkvi Sv. Lucije na Skitači (koja je dovoljno velika ) bit će, do daljnjega u ovim uvjetima i dok se bude to pokazivalo svrhovito, svake nedjelje u 9:30 h, a radnim danom po dogovoru.

8. U crkvi Svetog Lovre u Svetom Lovreču misa će i nadalje biti u 11:00 h jer tamo nije ni previše ni premalo vjernika (u ovim uvjetima). Radnim danom misa će biti po dogovoru.

Toliko za sada u ovom prvom javljanju. Kad nam biskupi dadnu daljnje upute, mi ćemo ih s Vama podijeliti. I što se tiče ispovijedi, i što se tiče prve pričesti, krizme, vjenčanja…

Do čitanja… do slušanja… do viđenja…! Sveti i zdravi bili!

vlč. Blaž Bošnjaković

Najave