Komentar čitanja – Petak u Uskrsnoj osmini, 17. travnja 2020.

Komentar čitanja – Petak u Uskrsnoj osmini, 17. travnja 2020.

I danas u evanđelju čitamo o ukazanju Isusa uskrsloga učenicima. Nakon praznoga groba i povoja koji su ležali u grobu Isus svojim ukazanjima svjedoči o uskrsnuću. Pokazuje se ne svemu narodu nego njegovim učenicima da njihova vjera ne bude na silu nego u slobodi. Isus je tako spremao učenike da nakon silaska Duha Svetoga oni mogu postati svjedoci Isusova uskrsa. Djela Apostolska nam govore upravo o tome kako su apostoli, Petar i drugi, po Duhu Svetome postali neustrašivi svjedoci Božje ljubavi. Kao što su poslušali Isusa bacivši mreže na drugu stranu i ulovili mnoštvo riba tako su poslušali Isusa kad im je rekao da idu i navještaju svem svijetu radost Uskrsa.

Po Duhu svetome apostoli su postali ribari ljudi i mnogo je naroda prigrlilo vjeru unatoč protivljenju pismoznanaca i farizeja.

I nas Isus poput Petra i drugih apostola poziva da budemo svjedoci njegovog uskrsnuća u svakoj prilici ili neprilici našega života. Dao nam je i Duha Svetoga kao i apostolima na dan Pedesetnice da i mi možemo reći svakome u nevolji: „uzmi svoju postelju i hodi“. Nama je Isus već rekao te riječi, mi smo već ozdravljeni i pozvani da uzmemo postelju i hodimo i hodeći u vjeri ne u gledanju i mi jedni drugima navještamo radost: Isus je uskrsnuo on te oslobađa od tvoje „smrti“, uzmi postelju i hodi!

vlč. Josip Peteh

Najave