Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Labinu

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara u Labinu

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje svečano je obilježen u Labinu. U petak, 17. studenog, su učenici Vijeća učenika OŠ „Ivo Lola Ribar“ s ravnateljom Mirom Alilovićem odali počast   preminulim braniteljima paljenjem svijeća ispred ploče postavljene na pročelju crkve Sv. Franje. Tom je prigodom župnik vlč. Blaž Bošnjaković izmolio molitvu za sve poginule koji su svoje živote dali na oltar domovine u Domovinskom ratu kao i za sve žrtve rata.

U poslijepodnevnim satima, 18. studenog, spomen na žrtvu Vukovara je započeo u Parku hrvatskih branitelja gdje su kraj spomenika položeni vijenci i zapaljene svijeće od strane gradskih vlasti i drugih društevnih struktura.

Nakon prigodnog govora, povorka na čelu s prvopričesnicima i krizmanicima gornjolabinske župe uputila se ulicama grada prema prostorima Doma branitelja gdje su djeca imala priliku pogledati fotografije iz vremena Domovinskog rata i tako se upoznati s našom poviješću.

Nakon okrijepe povorka se uputila prema crkvi Sv. Franje. Djeca i branitelji su položili svijeće kraj ploče ispred crkve i  poginulim braniteljima je odana  počast minutom šutnje.

Svečanu sv. misu je predslavio don Mirko Vukšić koji se na početku misnog slavlja zahvalio prisutnim braniteljima.

 „Drago nam je da su s nama i naša djeca, trebamo vratiti i naš grad i našu domovinu našoj djeci da ona ulaze u sjećanje i povijest, da znaju cijeniti i da znamo biti zajedno. Želimo razmišljati nakon 32 godine da vidimo što smo sve prošli, što je sve dobro bilo u tome. Jedna od najvećih milosti je ta da nam je Bog dao domovinu, našu Hrvatsku. Jasno je da je cijena bila velika. Mnogi su utkali i dali svoje živote.  I danas je u domovini problema ali mi vjernici treba da najprije analiziramo sebe. Isus je umro za nas ne čekajući da mi budemo dobri, da mi nešto shvatimo. Sam Gospodin uzima patnju svakog čovjeka. Kroz križ, kroz patnju dolaze velike stvari. Nikada ne bi bilo rata da čovjek ima mir s Bogom. Pozvani smo da ponovno otkrijemo ljepotu i dar naše domovine, da budemo zahvalni. Mi znamo da je naša prava domovina uvijek na nebu. Molimo za sve one koji su dali svoje živote znajući da žive u Gospodinu i neka ih On nagradi.“

Nakon svete mise svi okupljeni su nastavili druženje u obližnjem Domu branitelja. (LB)     

 

 

Najave