Blagdan  sv. Andrije proslavljen u Rapcu

Blagdan  sv. Andrije proslavljen u Rapcu

I ove su se godine na blagdan sv. Andrije, 30. studenog, okupili vjernici iz Rapca i obližnjih župa na proslavu zaštitnika župe Rabac.

Posebnost je ove male crkve kraj mora koja datira iz 15. st. što se preko ljeta služe mise na otvorenom, platou ispred crkve, za brojne goste koji posjećuju ovaj kraj, a od ove godine i sv. mise na engleskom jeziku za turističke djelatnike s Filipina koji su pronašli zaposlenje u dva turistička poduzeća u Rapcu.

Sv. misu povodom patrona župe predvodio je vlč. Blaž Bošnjaković, a u koncelebraciji su sudjelovali vlč. Jurica Vekić, vlč. Slobodan Rakić te domaći župnik vlč. Mirko Vukšić koji je uoči blagdana sv. Andrije vodio duhovnu pripremu u obliku trodnevnice.

„Velike su promjene u društvu, mijenja se klima“ započeo je homiliju vlč. Blaž. „Pune su nam uši govora protiv vjere, i onoga direktnog i onoga što je uvijeno. Radi se sve više da se zaokupira djecu, da im se da sve više obaveza, i potrebnih i nepotrebnih. Budimo svjesni da djecu ne treba slati u crkvu nego djecu treba dovoditi u crkvu, ići s njima. Djeci treba dati primjer da se ti ispovijedaš, da se ti pričešćuješ, da se ti moliš.“

„Potrebno je vratiti se na izvore. Papa Benedikt XVI je govorio kako budućnost Crkve nije u masovnim okupljanjima nego u malim zajednicama koje trebaju živjeti intezivno evanđelje ne samo na jeziku nego pokazivati ga svojim primjerom. Zajedništvo je da vidimo da smo svi skupa slabi, grješni, trudimo se ali ne možemo biti do kraja besprigovorni. Moramo se kajati i biti milosrdni. Moramo biti ponizni, ne oholi. Moramo graditi zajedništvo, one koji su slabi trebamo prihvaćati s većom čašću. Kao što je to činio sv. Andrija slijedeći Krista.“ završio je vlč. Blaž.

Nakon završnog blagoslova otpjevana je himna župe „Pod jedrima sv. Andrije“, a zajedništvo se nastavilo uz zakusku koju su pripremili vrijedni domaćini. (LB)     

Najave