Biskup mons. Ivan Štironja po prvi put u župi Raša

Biskup mons. Ivan Štironja po prvi put u župi Raša

Na blagdan zaštitnice župe Raša, sv. Barbare, (4.12.) naš biskup mons. Ivan Štironja je po prvi puta posjetio ovu župu i predvodio misno slavlje.

Svečana sv. misa u crkvi sv. Barbare je započela procesijom u kojoj su sudjelovali sadašnji svećenici Labinskog dekanata i jedan od prijašnjih svećenika vlč. Dragutin Petrović.

Biskup Ivan je na početku homilije zahvalio prisutnima na dolasku a posebno djeci i mladima koji su se okupili oko oltara. 

„Molitva i zahvalnost pretpostavljaju poniznost i jednostavnost. Kad kažemo zahvalnost, treba nam još više poniznosti. Hvala vam, braćo i sestre, što podržavate u ovo teško vrijeme ideju radosnog navještanja evanđelja. Evanđelje je ovome svijetu potrebno. Poruka ljubavi, mira, nade i radosti je potrebna ovome svijetu. Znajmo biti zahvalni Bogu jer nije to naša pamet, naša mudrost. To nam je odozgo došlo. Čovjek je potreban i pomoći svojih bližnjih, onih s kojima živi i dijeli svakodnevni život. Molitvom čovjek spoznaje da nije otok koji može sam, bez ikoga. Molitva i zahvalnost nas čine poniznima. Molimo Gospodina da nama i cijelome svijetu podari povjerenje i mir. Danas smo ovdje da pošaljemo poruku mira, praštanja, milosrđa i ljubavi. Tamo gdje ima praštanja, tamo ima poniznosti, bogatstva. Gdje nema moći praštanja, milosrđa nema ni ljubavi. Gdje nema milosrđa, nema Boga. Kada bismo bili toga svjesni, svijet bi bio drugačiji. U našem svakodnevnom životu imaju vrlo važnu ulogu ljudi koji nam se svojom snažnom osobnošću nameću kao uzori. Nekima od njih dajemo priznanja i zahvale za života. Hvala što imamo svjedoka koji daju svoje znanje i upotrijebe ga za pomoć drugima. “

Biskup mons. Ivan Štironja potaknuo nas je na promišljanje o svecima, njihovom zagovoru, a na osobit način na lik sv. Barbare koja je praštala svojim mučiteljima među kojima je bio i njezin otac.

Nakon sv. mise nastavilo se zajedničko druženje u dvorani crkve.

Sv. Barbari i njenom zagovoru su se oduvijek utjecali rudari koji su silazi u dubine raškog rudnika pa se ona od početaka posebno štuje u ovom mjestu. Neka nas njen primjer praštanja i milosrđa potakne da i mi tako činimo pa će svijet oko nas biti bolji. (LB)    

Najave