Hodočašće u Trst

Hodočašće u Trst

Uoči druge nedjelje adventa posjetili smo katedralu Svetog Justa u Trstu! Nakon hladnog jutra i sitne kiše dolaskom u Trst Nebo nas je nagradilo divnim sunčanim danom.

Ispred katedrale nas je dočekao generalni vikar tršćanske biskupije mons. Marino Trevisini i upoznao s povijesnim slijedom nastanka ovog svetišta i njegovom bogatom arheološkom, umjetničkom i duhovnom baštinom.

Od ostataka antičkog hrama do crkve uz koju je paralelno građena još jedna, a potom su objedinjene u cjelinu i „uokvirene“ zajedničkim pročeljem s rozetom respektabilnih dimenzija i graditeljskih detalja kakva se rijetko viđa. U unutrašnjosti katedrale kao svjedoci vremena očuvani su dijelovi podnih mozaika i freske oslikanog mučeničkog puta sv. Justa, no dah zastaje svima pred ljepotom i monumentalnošću mozaika u apsidi centralne lađe i ponad oltara sv. Justa u pokrajnjoj lađi katedrale.

Uslijedila je potom misa pod vodstvom vlč. Mirka i vlč. Blaža u kojoj je naglašeno kako si na našem adventskom putu moramo posvijestiti da iako današnji čovjek ima mnoga saznanja prečesto gubi iz fokusa ono najvažnije – Oca našeg i Spasitelja te tek snagom koju crpimo uz Njega možemo živjeti u punini te doživjeti mnoge milosti. Misu je pjesmom pratio zbor Župe Labin Gornji kojem su se pridružili i pjevači iz drugih župa te je zaključena izvedbom himne posvećene ovom svecu . Himna je tek nedavno promovirana na proslavi 400-te obljetnice zvonika sv. Justa, no ova izvedba pod svodom njegove katedrale u Trstu, te  kako su pjevači istaknuli – uz njegovu pomoć – zvučalo je kao da je skladana za ovaj prostor i za ovu prigodu – nadahnuto i veličanstveno!

Uskoro se potom krenulo put talijanskog nacionalnog marijanskog svetišta Marija Majka i Kraljica – Monte Grisa smještenog nedaleko Opicine iznad Trsta. Dočekao nas je rektor svetišta, otac Luigi Moro ICMS. Ovo svetište moderne arhitekture brutalizma sagrađeno 60-tih godina prošlog stoljeća posvećeno je izgradnji mira, zajedništva i pomirenja među ljudima, a mora se znati da je državna granica na manje od 10 km. Svetište je postalo mjesto okupljanja brojnih izbjeglih skupina iz naših krajeva koje su svoje utočište pronašle u Trsu u godinama nakon II. svj. rata.

Posebna je veza ovog svetišta i svetišta Gospe Fatimske te se od svibnja do listopada svakog trinaestog u mjesecu u spomen na Marijino ukazanje u Fatimi održavaju procesije s lampionima uz krunicu i meditacije.

Prije spuštanja u vrevu grada ostaje još nezaboravna panorama s vidikovca ispred svetišta – pogled s 300 m nadmorske visine na Trst, luku, Miramare, cijeli zaljev i beskrajno plavetnilo se ne može riječima opisati.

A zatim smo se u potrazi za još pokojom lijepom uspomenom razmilili užurbanim ulicama grada koji ponosno i gospodski stoji. Advent u punom zamahu, štandovi, kućice, ulični pjevači, trgovine, kafe espreso, Trst kakvog pamtimo oduvijek …

Krenuli smo na put s molitvom i Marijinom krunicom, a vratili smo se uz krunicu Božanskog milosrđa s posebnim duhovnim porukama vlč. Mirka i vlč. Blaža.

Sve pohvale organizatorima i svima koji su dali svoj doprinos da sve prođe besprijekorno. Ponovilo se! (AŠ)

Najave