Za austrijskog pjesnika Rainera Mariju Rilkea pripovijeda se da je, dok je studirao u Parizu, svakodnevno na putu do fakulteta s kolegicom prolazio uvijek istom ulicom. Na jednom uglu svakog je dana sjedila neka starica koja je od prolaznika prosila milostinju. Rilke je prolazio ne obazirući se, kao da je ne vidi. Kolegica je ipak koji put znala posegnuti u džep i udijeliti sitniš. Začuđena što mladi pjesnik ne reagira nikada, upita ga zašto ne udijeli ništa sirotoj starici.

"Trebali bismo dati nešto iz srca, a ne iz džepa", odgovori pjesnik. Sutradan Rilke uze iz vrta tek procvalu ružu i prolazeći kraj starice nježno položi mirisni pupoljak u njezinu već ukočenu ruku. Starica se iznenadi, pogleda pjesnika, podigne se, uzme mu ruku i toplo je poljubi. Zatim odšepa stišćući ružu na grudima... Nije se pojavila tjedan dana. Nakon toga starica se opet nađe na istom mjestu, tiho i smjerno proseći milostinju.

"Od čega je tih sedam dana živjela ova sirotica?", upita studentica svoga kolegu. "Od ruže", odgovori veliki pjesnik.

Cvijeće malih pažnji dragocjeno je u očima Boga i ljudi. Od njega se bogatije i sretnije živi. U to se možete uvjeriti već ovog dana.

Ljudevit Anton Maračić


Djevojčica se upravo vratila iz susjedstva gdje je jednoj ženi tragično preminula osmogodišnja kći.

"Zašto si išla tamo?" upita je otac.

"Da utješim susjedu."

"A što si ti tako malena mogla učiniti da je utješiš?"

"Sjela sam joj u krilo i s njom plakala."


U stadu bijelih ovaca bila je jedna crna. Svi su bili protiv nje i grdili je na svakom koraku. Čim bi je vidjele, druge su ovce blejale: "Makni se što dalje od nas! Ti si naše najveće ruglo, ti si bolesna ovca!" Uživale su u tome da je natjeraju u plač. Najokrutnija je bila Belinda, velika bijela ovca, predvodnica stada, nju su poslušno slijedile sve druge ovce.

Crna ovca bile je tužna, željela je samo jedno: da bude kao sve druge ovce, ali sama nije mogla promijeniti boju svoga runa. Ponekad bi pobjegla da se sakrije, ali bi se uvijek morala vratiti stadu, jer bez njega nije mogla.


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.