„Velika nam djela učini Svesilni, Sveto je Ime Njegovo!“

„Velika nam djela učini Svesilni, Sveto je Ime Njegovo!“

Na blagdan Rođenja Bl. Djevice Marije, 8. rujna 2022., u župnoj crkvi Djevice Marije u Plominu, bila je proslava – misno slavlje koje je predslavio donedavni župni upravitelj A. Petrović. U prigodnoj je homiliji istaknuo da trajno ostanemo vjerni Kristu – po uzoru Svete Bogorodice Marije – koji je Put, Istina i Život. Svima koji Njemu pripadamo i na taj način svojim životom proslavljamo Boga koji je divan u svojim djelima. Tako donosimo bogat rod po moćnom zagovoru Djevice Marije koja nas poziva da činimo sve ono na što nas poziva Njezin Božji Sin.

Crkva – koja štuje Majku Gospodinovu – pozvana je ne samo diviti se liku Bezgrješne koja je najodličniji plod otkupljenja – već u Njoj s radošću i zahvalnošću promatrati, kao u najčišćoj slici ono što sama želi biti u nadi da će to doista biti kako nas uči.

II. Vatikanski sabor u dogmatskoj konstituciji 13. donosi kako spasenje dolazi od Krista koga je Marija svijetu darovala. Ujedno smo i mi pozvani velikodušno sudjelovati po djelovanju Duha Svetoga.

Prije misnog blagoslova predvoditelj se srdačno oprostio sa sudionicima slavlja – svjestan da će Sv. Duh i unaprijed činiti velika djela – biti otvoreni i poslušni po zagovoru Bogorodice Marije. Nakon župnikovog govora uslijedila je dodjela darova (raspelo – drvo iz Jeruzalema, svijeća sinodalnog puta te knjiga Sv. Ivana Pavla II – Prijeći prag nade) te zahvala župljana Plomina:

„Poštovani župniče Alesandro Branimir i velečasni Dragutin!

Nažalost došlo je vrijeme vaših odlaska u više nego zasluženu mirovinu. Nakon toliko vremena provedenog u Plominu, gdje ste dali najljepše godine i maksimum od sebe, toliko poštovanja, truda i dobre volje, nastojeći svakom župljaninu udobrovoljiti te toliko dobrih djela, kako da vam zahvalimo? Možda nam nedostaje lijepih i velikih riječi  kojima bi Vam zahvalili ali to činimo iskrenim srcem i dubokim poštovanjem. Veliko Vam hvala za sve dobro koje ste učinili za župu i vjernike! Želimo se osvrnuti na dugo, lijepo i milosno vrijeme provedeno skupa s Vama, vlč. Dragutinom i č.s. Zdravkom. Bilo je lijepih trenutaka, radosti, veselja, pjesme… Bogu hvala za sve događaje!

A za one manje lijepe trenutke u našim odnosima i propustima tražimo da nam oprostite, jedni drugima da oprostimo te i mi Vama opraštamo. („Oprosti Gospodine, grješni smo ljudi i milostiv nam budi.“)

Neka Vas Gospodin blagoslovi dugim životom u dobrom zdravlju i miru, a dragoj č.s. Zdravki pokoj vječni. Od srca Vam želimo svako dobro uz obilje Božjeg blagoslova.

Veliko hvala za sve!“

                                                                                                                                    Župljani Plomina

Najave