U znaku sv. Martina i blagoslova vina

U znaku sv. Martina i blagoslova vina

Župa Sv. Martin je svečano proslavila svog zaštitnika sv. Martina, u petak, 11. studenog. Slavlje je predvodio vlč. Josip Peteh, a u koncelebraciji su sudjelovali gornjolabinski kapelani i župnik vlč. Mirko Vukšić.

U prekrasnu svetomartinsku crkvu prispjeli su uz domaće župljane i vjernici iz Labinskog dekanata koji su svojom prisutnošću, molitvom i pjesmom uveličali slavlje patrona župe. Predvodnik slavlja se u propovijedi osvrnuo na život i lik sv. Martina te dao poticaj na život po evanđelju.

 “Sv. Martin je jedan od najvećih svetaca prvih kršćanskih vremena, prvi koji je proglašen svetim, a da nije bio mučenik. Poznata je gesta ljubavi koju je Martin učinio prema siromahu koji se smrzavao, gol na zimi. Kako Martin nije imao ništa uz sebe da mu da, mačem mu je odsijekao polovicu svoga plašta da se može zaogrnuti. Naučio nas je Martin da našu vjeru i zajedništvo s Bogom trebamo očitovati djelima. Vjera bez djela je mrtva. Ako nemamo ljubavi prema bližnjemu, počevši od ovih malih svakidašnjih gesta kao što je pozdraviti bližnjega, reći lijepu riječ, nasmijati se ne možemo reći da imamo ljubavi prema Bogu. Martin je slijedio ljubav koju nam je ostavio Isus Krist. Bio je jedan od onih vjernih slugu koji su nastavili Isusovo djelo spasenja, koji nisu dopustili da ova Radosna vijest koju su proroci navještali padne u zaborav. Naša vjera nam ne donosi samo sjećanje na nešto prošlo već nam donosi život u sadašnjosti. Ono što je Isus živio da mi živimo sada. Mi živimo u vremenu milosti Gospodnje, u vremenu u kojem nam se daje sila Duha Svetoga. Pozvani smo biti suradnici Božjega spasenja kao što je to bio sv. Martin.”  

Prije završnog misnog blagoslova uslijedio je blagoslov vina te nakon sv. mise druženje uz iće i piće koje su pripremili domaćini i općina Sv. Nedelja.

Najave