Tijelovska procesija u Labinu

Tijelovska procesija u Labinu

Svetkovina Tijelova ove godine proslavljena je 16. lipnja. Slavi se prvi četvrtak nakon nedjelje Presvetog Trojstva. Sastavni dio slavlja je Tijelovska procesija.

Ove godine procesija je započela u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije u Gornjem Labinu, a završila u crkvi Gospe Fatimske u Donjem Labinu, prošavši ulicama grada kroz četiri postaje.

Župnik Gornjeg Labina vlč. Mirko Vukšić započeo je procesiju iz župne crkve Rođenja Blažene Djevice Marije do prve postaje. Prva postaja govori o euharistiji kao trajnoj Kristovoj prisutnosti. Bog, svjestan ljudske potrebe za fizičkim kontaktom, daruje se čovjeku pod prilikama kruha i vina. Za čovjeka taj dar postaje izvor života, ljubavi i milosti.

Procesiju je nastavio vlč. Wojciech Wlazlo. Ova postaja govori o euharistiji kao Kristovom i našem Vazmu. Središte kršćanske vjere je upravo Kristovo vazmeno otajstvo, njegova muka, smrt i uskrsnuće. Smisao svakog vjerničkog života je suobličiti svoj život s Kristovim kako bi postali sredstvo spasenja za sve ljude.

Nastavio je vlč. Stipe Breko sa temom o euharistiji kao žrtvi. Isusova žrtva oslobodila nas je ropstva grijehu i smrti. Po euharistiji ostaje trajno prisutna u našim životima i omogućuje nam da prikažemo i svoju žrtvu na Kristovom oltaru.

Procesiju je nastavio vlč. Jurica Vekić. Tema postaje bila je euharistija kao gozba. Bog se čovjeku daje u preobilju, više nego bi čovjek mogao primiti. Najbolja slika toga darivanja je gozba, svečana večera, gdje često ima više nego možemo konzumirati. Čovjek je pozvan da se otvori Bogu, njegovoj ljubavi, da bi mogao sudjelovati na toj gozbi i primiti sve ono što mu Bog želi darovati.

Zadnju postaju predvodio je vlč. Josip Peteh do župne crkve Gospe Fatimske u Podlabinu gdje je procesiju završio župnik Donjeg Labina vlč. Blaž Bošnjaković.

Procesija je ove godine privukla veliki broj vjernika koji su pjesmom i molitvom prošli ulicama svoga grada tražeći zaštitu i milost od euharistijskog Isusa u svojim životima, a i u životima svojih bližnjih. (photo:MF; text:JV)

 

Najave