Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje

Sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje

U četvrtak, 18. studenog, u crkvi sv. Franje u Podlabinu, služila se sveta misa za žrtve Vukovara i Škabrnje. Prije svete mise, iskazana je počast žrtvama Domovinskog rata uz blagoslov spomen ploče ispred crkve koja je postavljena u znak sjećanja na njih. Svetu misu je predvodio vlč. Stipe Breko u koncelebraciji labinskih svećenika i prisustvo većeg broja vjernika i hrvatskih branitelja.

Predvoditelj misnog slavlja je u homiliji, povezujući liturgijska čitanja s Domovinskim ratom, istaknuo: „Isus plače nad Jeruzalemom. Sjećam se tih dana Domovinskog rata, ja sam bio u 2. razredu osnovne škole i često smo u školi crtali golubicu mira. Pričali smo o miru, pjevali smo o miru, u crkvi molili krunicu za mir. Hrvatska je izašla kao pobjednik iz rata, ali mir nije puka odsutnost rata. Mir je dar Božji čovjeku, kaže Pio XII, a sredstvo toga mira su molitva i ljubav. Tko je otvoren Božjem duhu, takav u srcu nosi mir. Isus na Gori blaženstava govori – Blago mirotvorcima, oni će se sinovima Božjim zvati! Kako se do tog mira dolazi? Po duhu Božjem, sve kreće od poniznosti. Sv. Augustin kaže da čovjek čista srca nalazi mir, samo Božji čovjek. Traži mir i daj mir. Pozvani smo nasljedovati Krista, živjeti po Duhu Svetom. Mir je uz ljubav i radost plod Duha Svetoga. Sv. Toma Akvinski nam govori da imamo i sredstva da dođemo do plodova Duha Svetoga, da dođemo do tog mira. To su Evanđelje i sakramenti. Živimo u jednom vremenu gdje vlada kriza sakramenata, a posebno ispovijedi. Makar nemamo rata ali daleko smo od mira.

Danas se sjećamo strašnih ubojstava u Vukovaru i Škabrnji. Tu se radi o bezboštvu. Ako čovjeku izvadiš Boga iz njegova srca, čovjek postaje ledenjak. Ljudi su se odrekli Boga i postali su hladna srca pa je moguće da se to sve događalo. Bog je toplina i ljubav. U ljubavi prema Bogu i bližnjemu je sreća. Ljubiti i biti ljubljen. Ljubav je otkidati od sebe za drugoga, a ne uživati.

U današnjem evanđelju kaže Isus kako neće ostati ni kamen na kamenu zbog toga što Jeruzalem nije upoznao časa svoga pohođenja. Prepoznajemo li mi čas Božjeg pohođenja? Prepoznajemo li mi da nam On šalje svoju Majku koja od nas traži post, pokoru, molitvu, obraćenje? Jesmo li je poslušali? Što je za tvoj mir? Ljubav prema Bogu, stavljanje Boga na prvo mjesto, vršenje Božjih zapovijedi, post, pokora, molitva, Sveto pismo, ispovijed, pričest, nedjeljna sveta misa – to ti je za mir. Mir, ljubav i istina dolazi od Boga. Završit ću riječima franjevca Celestina Tomića koji kaže da ozbiljno mislimo na svoje spasenje. Jedini je spas ostati Kristu vjeran i s Njime kroz Njegovu muku ući u slavu. Moramo se odlučiti prihvatiti Krista i s Njime postići mesijanski mir ili ga s Jeruzalemcima odbiti i postati krivci i svoje nesreće i vječne smrti i tolikih drugih. Život Krista birajmo, Krista birajmo!“(LB)

Najave