Održan koncert Gradskog orkestra Labin uoči proslave sv. Justa

Održan koncert Gradskog orkestra Labin uoči proslave sv. Justa

Sv. Just je zaštitnik grada Labina i suzaštitnik gornjolabinske župe. Njegov je spomendan 2. studenog ali kako je tog dana Dušni dan, slavlje ovog svetca se prebacuje na prvu nedjelju nakon Dušnog dana, a ove godine je to 7. studeni. Sveti Just (Justo) iz Trsta mučenik je iz IV. stoljeća. Prema nekim izvorima bio je rodom iz Akvileje. U znaku svoga imena bio je pravedan čovjek, poznat po svojem milosrđu, brizi za siromahe i pokorničkom životu.

Za vrijeme Dioklecijanovih i Masimijanovih progona, progonjen je i na kraju uhićen zbog svoje vjernosti Isusu Kristu. Tražili su od njega da žrtvuje poganskim bogovima, ali on je to odbio. Sudac Mannaccio zatvorio ga je u tamnicu i zatražio od njega da se predomisli. Kad je idućeg dana Just potvrdio svoju vjeru u Krista, okrutno su ga izbičevali. 2. studenoga 303., svezanih nogu i ruku, s olovom oko tijela, bacili su ga u valove Tršćanskog zaljeva. Prema predaji dogodilo se to ispred današnjeg rta svetog Andrije. More je vratilo tijelo na površinu i donijelo ga na obalu. Svećenik Sebastijan i pobožni kršćani prenijeli su Justovo tijelo na brežuljak iznad grada i tamo ga pokopali. Kasnije je nad njegovim grobom podignuta starokršćanska bazilika, današnja katedrala, simbol grada Trsta i njegove duge povijesti. U Labinu se ostaci crkve sv. Justa nalaze na mjestu današnjeg zvonika koji nosi njegovo ime. Crkva je vjerojatno izgrađena krajem VI. stoljeća, za vrijeme seobe naroda u VII. stoljeću srušena je i zapaljena, a obnovljena je u X. stoljeću. Na ostacima crkve sagrađen je 1623. zvonik.

Uoči proslave sv. Justa, u večernjim satima 6. studenog, Gradski orkestar Labin održao je koncert u crkvi Rođenja Marijina u Gornjem Labinu. Pod dirigentskom palicom Roberta Mikuljana, orkestar je izveo skladbe skladatelja W.A. Mozarta, G.F. Handela, Luiza Bonfe, Andreasa de Silve, Davida Greenberga, J. Straussa, Ave Mariu skladatelja I. Zaica te Blue nights Waltera Schneidera. Publika je pljeskom podržala nastup petnaestak članova orkestra i uživala u njihovoj gracioznoj izvedbi.

Limena glazba Labin je osnovana 1836. god. i postoji na labinskoj sceni sve do 1995. god. Nakon sedmogodišnje pauze, 2002. god. oformljen je Gradski orkestar Labin koji danas broji 20-ak članova. Na čelu orkestra su Robert Mikuljan i Toni Kranjac, najstariji član ima 75 godina, a najmlađa flautistica svega 12 godina. Želimo im još mnogo uspješnih glazbenih godina u nadi da ovakav koncert u crkvi postane tradicija u čast sv. Justa. (LB)

Najave