Sv. Lovro proslavljen u Sv. Lovreču Labinskom

Sv. Lovro proslavljen u Sv. Lovreču Labinskom

Župljani župe Sv. Lovreč Labinski s radošću svake godine iščekuju proslavu zaštitnika svoje župe – sv. Lovre. Tako je bilo i ove godine, 10. kolovoza, kada su crkvu ispunili, uz domaće župljane i vjernici okolice kao i oni iz prekomorskih zemalja koji su Domovinu napustili prije mnogo godina.

Slavlje je započelo procesijom te molitvom – himnom sv. Justu. Misno slavlje je predvodio gornjolabinski župni vikar vlč. Slobodan Rakić, a u koncelebraciji su sudjelovali vlč. Jurica Vekić, vlč. Josip Peteh te domaći župnik vlč. Blaž Bošnjaković.

Predvoditelj slavlja je homiliju započeo govorom o liku sv. Lovre: „Živio je u 3. st. i bio je đakon. U to vrijeme, za vrijeme cara Valerijana, bio je veliki progon kršćana. Car je tražio od Lovre da mu donese svo blago koje je u crkvi. On je sakupio sve siromahe i rekao kako je to blago crkve. Upravitelj je bio bijesan jer se Lovro nije htio odreći vjere pa je odlučio da ga se muči na poseban način – bio je zapaljen na roštilju. Bio je toliko hrabar da se čak narugao mučiteljima: Na ovoj sam strani pečen, okrenite me na drugu!“

Osvrnuvši se na evanđelje i njegovu poruku istaknuo je vlč. Slobodan: „Možemo imati naviku dolaska na misu, a da u srcu nemamo istinsku ljubav koja preobražava. Ako zaista umremo sebi, naš život postaje plodan. Hrani nas ta ljubav i nije nam drugi teret nego nam je radost. Sv. Lovro je bio okrenut i prema drugima i prema Bogu na što smo pozvani i mi.“

Nakon sv. mise uslijedio je blagoslov vozila i vozača te je prikupljeno 60,00 € za akciju MIVA. Srdačni i gostoljubivi domaćini su pripravili iće i piće za sve okupljene pa se nastavilo ugodno druženje uz razgovor. (LB)  

Najave