Sv. Florijan proslavljen u Kranjcima

Sv. Florijan proslavljen u Kranjcima

4. svibnja se u Crkvi obilježava spomendan sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca. U Labinskom dekanatu se ovaj svetac posebno slavi u maloj crkvici smještenoj na uzvišici ponad mjesta Kranjci udaljenom od Gornjeg Labina oko 5 km. Ova crkvica pripada župi Rođenja Marijina te se u njoj slave sv. mise triput na godinu – u mjesecu svibnju kada se slavi sv. Florijan, u mjesecu kolovozu – sv. Rok te krajem listopada kada vjernici dolaze proslaviti sv. Flora po kojem je crkvica dobila ime.

Sv. Florijan je bio povod da su se na sv. misi okupili vjernici iz obližnjih župa, a sv. misu je predvodio vlč. Željko Zec, bivši župnik Labina. U koncelebraciji su sudjelovali sadašnji župnik don Mirko Vukšić i njegov kapelan vlč. Slobodan Rakić.

Vlč. Željko je u propovijedi naglasio: „ Spominjemo se jedne ljudske žrtve s početka 4. st. koji je simbol svih onih žrtava koje su pale u to vrijeme, a padale su itekako nemilosrdno sve do Dioklecijana, do 313. god. Zašto se progon dogodio i provodio? Zbog nametanja volje ljudske.

Čovjek nad čovjekom čini nasilje u ime svoje volje ili sustava koje predstavlja. Tri su subjekta o kojima trebamo danas razmišljati: 1.Bog koji je sve stvorio; 2. Sv. Florijan koji je bio dosljedan u onome što je vjerovao, što je bilo u njemu – nije se htio odreći Krista. Odrubili su mu glavu i bacili ga u rijeku. Mučenici nas zadužuju – ako smo u njihovom slijedu vjere,  po  krštenju smo postali Kristovi pa trebamo biti dosljedni Kristu.  3. Treći smo subjekti mi koji u ovim uvjetima kažemo da smo Kristovi – u ovome svijetu koji nudi razna životna rješenja koja se sukobljavaju s našim promišljanjem vjere i stilom života. Kršćanstvo je donijelo neke vrijednosti preko kojih ono ne ide. Dostojanstvo čovjeka je važna kategorija i to treba ispoštovati. Neka naše slavlje bude znak dosljednosti i vjere u Gospodina i naše poklonstvo jednom ovako dosljednom čovjeku i njegovom životu.“

Nakon sv. mise uslijedila je zakuska te druženje okupljenih vjernika u prekrasnom okruženju crkvice u zajedništvu s pastirima. (LB)   

Najave