Prve Žive jaslice na Labinštini

Prve Žive jaslice na Labinštini

U subotu, 28. prosinca, trećega dana iza Božića kada Crkva slavi spomen na Nevinu dječicu, imali smo prigodu svjedočiti prvom uprizorenju Živih jaslica na području Labinskog dekanata.

Nesebičnim zalaganjem entuzijasta volontera, Žive jaslice po prvi su put uprizorene na lokalitetu Gora Glušići, prilaz Markoni. Riječ je o lokaciji koja je inače mjesto tradicionalnog okupljanja mještana okolnih sela u božićnom vremenu. Uz već tradicionalni „kres na Gore“ uprizoreni su događaji vezani uz utjelovljenje Sina Božjega, a koje zajedničkim imenom nazivamo događajima Isusovog djetinstva.

Nastojalo se događaj jaslica što vjerodostojnije uprizoriti pa je tako na samoj predviđenoj lokaciji, za uprizorenje ovog novozavjetnog događaja, bilo moguće susresti gotovo sve životinje o kojima govori tradicija i crkvena predaja.

Ovom prigodom, od strane pripovijedača, čitani su prikladni novozavjetni ulomci a sve je upotpunjeno odgovarajućim pjesmama što ih tradicionalno vezujemo uz božićno vrijeme.

Nakon uprizorenja Živih jaslica, blagoslov okupljenima i zahvalu organizatorima izrekao je vlč. Mirko Vukšić te je uslijedilo paljenje krijesa.

Posjećenost Labinjana, za prvi ovakav događaj, je bila iznad svih očekivanja. Nadamo se kako će uprizorenje Isusova dolaska na svijet u obličju čovjeka, na tom mjestu s vremenom prerasti u tradiciju.

Zahvaljujući nesebičnom doprinosu i trudu volontera, bila je ponuđena okrepa uz tradicionalno zimsko jelo (grah i čobanac) i kuhano vino te su se prisutni mogli malo ugrijati jer je doista bilo hladno. Uz to svakako valja spomenuti i bogatu trpezu božićnih slastica.

Prikaz Gospodinova rođenja, Jaslice, među najomiljenijim su prikazima i iskazima pučke pobožnosti. S pravom se može kazati da je u ovom prikazu otajstvo Kristova života naglašeno više od ostalih. Uprizorenje Živih jaslica neupitno nas potiče na formiranje prave i ispravne svijesti o slavljenim otajstvima Kristova života u Božićnom ciklusu liturgijske godine.

U duhu nedavno proslavljenog Božića i kao svojevrsnu protutežu duhu današnjice, ali i materijalističko konzumerističkom društvu u kojemu živimo nastojalo se, po uzoru na serafskog oca Franju, približiti onome što je on htio postići kada se odlučio na uprizorenje živih jaslica 1223. god.: „Želio bih obnoviti uspomenu na ono Dijete koje je rođeno u Betlehemu i na njegove djetinje potrebe i neprilike, tj. kako je bilo smješteno u jaslice i položeno na slamu u nazočnosti vola i magarca da bi se to moglo tjelesnim očima gledati«. (DK)

Najave