Posveta Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu

Posveta Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu

Iz Bratislave, gdje se održavaju Treći europski katolički socijalni dani, europski biskupi s radošću pozdravljaju poziv pape Franje biskupima diljem svijeta i njihovim svećenicima da mu se pridruže u molitvi za mir te u posvećenju i povjeravanju Rusije i Ukrajine Bezgrešnom Srcu Marijinu.

Svakodnevno molimo za mir, u Ukrajini i u cijelom svijetu, i molimo Boga da pokaže svoje milosrdno lice.

Molimo se Gospodinu, koji je na ovoj zemlji podnio svoju muku, pretrpio smrt i uskrsnuo, da podari vječni pokoj svima koji su izgubili živote u ratu, da utješi njihove obitelji, zaštiti one čiji su životi ugroženi i one koji bježe od nasilja, da obdari obiljem blagoslova sve one koji su pokazali solidarnost s pogođenima i ranjivima.

Slomljena srca slušamo glasove onih koji pate zbog ratnog ludila, čije su tragične posljedice pred našim očima. Ganuti smo, istovremeno, solidarnošću velikog broja obitelji i pojedinaca koji pružaju utočište i pomoć onima kojima je potrebna zaštita. Apeliramo na nacionalne i europske institucije da na odgovarajući način podrže ove napore.

Europski biskupi pridružuju se papi Franji u njegovom hitnom pozivu: da se ušutkaju sva oružja, „rat je neuspjeh politike i čovječanstva, sramotna kapitulacija, poraz pred silama zla. Ne dopustimo si da tavorimo u glibu teoretskih rasprava, već uđimo u doticaj s ranama, dotaknimo ranjeno tijelo žrtava“ (Fratelli tutti, 261).

Prije točno jednog stoljeća, kad je jedna pandemija razdirala svijet, pokrenuta su dva užasna svjetska rata. Neka se povijest ne ponovi! Ponavljajući stalne apele Svete Stolice – „nikada nije kasno za pregovore“ – molimo i pozivamo na povratak pregovorima za mirno rješenje.

Korizma je za kršćane vrijeme pokajanja i obraćenja. To je vrijeme za promjenu smjera, za ozdravljenje svijeta. Vrijeme je da se jednom zasvagda napusti logika neprijateljstva koja traži sukob i da se umjesto toga krene putem koji vodi prema ljudskom bratstvu.

Papa Franjo posvetit će Rusiju i Ukrajinu Bezgrešnom Srcu Marijinu na svetkovinu Navještenja Gospodinova ili Blagovijesti, u petak, 25. ožujka, tijekom pokorničkog slavlja koje će predvoditi u 17 sati u bazilici Svetoga Petra. (Izvor:bitno.net)

Pridružimo se papi Franji u molitvi za posvetu Rusije i Ukrajine iz svojih domova.

 

Najave