Obilježen blagdan sv. Franje – zaštitnika podlabinske crkve

Obilježen blagdan sv. Franje – zaštitnika podlabinske crkve

U utorak, 4. listopada, podlabinska crkva je slavila svog zaštitnika sv. Franju. Uz brojne vjernike misno slavlje su uveličali svećenici labinskog dekanata: dekan vlč. Mirko Vukšić,  župnik vlč. Blaž Bošnjaković, kapelan vlč. Wojciech Wlazlo, gornjolabinski kapelani vlč. Jurica Vekić i vlč. Slobodan Rakić (ujedno i predvodnik slavlja) te vlč. Dalibor Pilekić čije je duhovno zvanje izrodila upravo donjolabinska župa Gospe Fatimske.

Propovijedajući o liku sv. Franje, vlč. Slobodan je spomenuo i sljedeće: “Franjino obraćenje je išlo postupno. Bio je otvoren svakom poticaju Duha Svetoga. Duh Sveti djeluje i u našim srcima i potiče nas. Postoji taj izvor vode koji ti kaže svaki dan da se obratiš. Sv. Franjo je bio bogat mladić, imao je oca koji je bio trgovac. Franjo je bio čovjek od društva, volio je izlaziti, zabavljati se. Imao je ideal biti vitez, htio je tu slavu i da mu se ljudi dive. Kada je doživio susret sa živim Gospodinom, nije odmah sve znao, nije mu Gospodin odmah sve objavio. Bio je milosrdan prema gubavcima i sam je rekao kako je u gubavcu susreo samog Isusa Krista raspetoga. Svoja je dobra davao potrebitima. Gospodin ga je sve više privlačio sebi. Živio je siromaštvo kao odgovor ne samo na Božji poziv već je u Crkvi bilo onih koji su htjeli živjeti takvo siromaštvo. Tražio je dozvolu od pape da tako živi. Srce mu se potpuno ražarilo kada je u Sv. Pismu pročitao – Živjet ćeš savršeno ako prodaš sve i slijediš me! Otada je Franjo počeo propovijedati, postao je čovjek pun Duha, pun vjere… I mi smo pozvani da slijedimo svojim životom Gospodina po uzoru na sv. Franje u duhu poniznosti, malenosti, siromaštva i slobode duha, skromnosti.”

Nakon molitve sv. Franji i svečanog misnog blagoslova uslijedilo je druženje u predvorju crkve uz zakusku koju su priredile župljanke. (LB)

Najave