Hodočastilo se u Šumber Majci Božjoj od drena

Hodočastilo se u Šumber Majci Božjoj od drena

U Šumberu se u četvrtak, 5. kolovoza, tradicionalno proslavila Majka Božja od drena. Iako su jutarnji tmurni oblaci najavljivali kišu, godišnje slavlje župe Šumber se održalo u pogodnim vremenskim prilikama na otvorenom. Program je započeo pristizanjem i dočekom grupe hodočasnika iz Pićna, grupe iz Kršana sa svojim župnikom vlč. Josipom Petehom, grupe mladih iz Labina s vlč. Wojciehom Wlazlom te pojedinačnim dolaskom vjernika pješice i automobilima. Župnik vlč. Mirko Vukšić je predvodio krunicu u koju je uključio sve nakane po zagovoru MB od drena  (posebno zahvalu za domovinu Hrvatsku, prestanak COVID-a 19, za duhovnu obnovu župe Šumber i cijelog Labinskog dekanata i dr.) radi kojih su se vjernici okupili.

U 11:00 h je započela procesija s kipom MB od drena u kojoj su sudjelovali labinski svećenici, pićanski župnik te dvojica svećenika iz Svećeničkog doma iz Pule. Svečanu sv. misu je predslavio mons. Ivan Milovan, biskup u miru. U homiliji je naglasio kako je ovo mjesto Šumber postalo hodočasničko mjesto nakon što se Majka Božja ukazala pastirici, mjesto na kojem dobivamo novu snagu i osvježenje na putu vjere. “Danas slavimo blagdan Marijina Bogomaterinstva. Jedinstvena je uloga Majke Božje u djelu spasenja. Iznova nas Bog poziva da poput Marije i mi idemo dobrim putem. Marija je izabrana, jedna obična djevojka iz Nazareta. Postala je suradnica u djelu utjelovljenja i spasenja i to je dovršila ne samo pristankom kod anđelova navještenja nego i kod žrtve na križu. To Božje izabranje temelj je Marijina dostojanstva i veličine. Za nju kažemo da je početak boljega svijeta i svijeta spašenih. Ona sluša glas Božji. Kada slušamo glas savjesti i Božji glas on nas upućuje na dobar put  ali kada smo tvrda srca tada odbijamo. Nije ona božica iako nosimo njene kipove i kadimo ih. Ona je službenica Gospodnja, obična jedna žena ali od Boga izabrana i po poslušnosti Bogu postaja je prava Bogorodica i uzor svima nama. Ona nam je slika i početak savršenstva Crkve. Majka Crkve, naša velika pomoćnica i zagovornica. Isus je Put, Istina i Život, on je naš Spasitelj a ona nas dovodi k njemu. Marija nas upućuje prema svome Sinu.”

Zaključio je predvodnik slavlja: “Danas je jako teško vrijeme, vrijeme pomračenja vrednota i brisanja svih Božjih zapovijedi. U današnje vrijeme dolazi do napada na obitelj, na brak, na spolnost, tajnu života. U svakom vremenu bilo je problema i teškoća i muka živjeti po vjeri. Ali danas je posebno vrijeme hedonizma i konzumerizma. Riječ Božja nas ne zarobljava nego oslobađa, ona nam pokazuje put istinskoga napretka a Marija koja je početak boljega svijeta postaje to po vjernom slušanju i vršenju volje Božje. Smijemo i ovdje danas moliti za naše potrebe ali ne zaboraviti zahvaljivati. Najplemenitiji izraz ljudske duše je zahvalnost. Sve što imamo je pomoć i dar Božji. Od Marije učimo slušati riječ Božju, čuvati je i vršiti.”

Sv. misu su obogatili pjevanjem združeni glasovi labinskih vjernika na čelu sa zborom iz Sv. Nedelje i prof. Nerinom Bolfan. Nakon sv. mise uslijedio je blagoslov automobila i akcija MIVA te će se prikupljena novčana sredstva uplatiti na račun Papinskih misijskih djela za potrebe naših misionara diljem svijeta. Za okrijepu i osvježenje hodočasnika pobrinula se Općina Sv. Nedelja.

Večernju sv. misu je vodio vlč. Mirko Vukšić a za liturgijsko pjevanje bio je zadužen VIS “Kerubini”. (LB)

Najave