Blagdan Sv. Lovre, đakona i mučenika

Blagdan Sv. Lovre, đakona i mučenika

U župi Sv. Lovreč Labinski, 10. kolovoza, svečano je obilježen blagdan Sv. Lovra, zaštitnika župe. Za razliku od prethodne godine, ove se godine okupio veći broj vjernika. Tome je doprinio povratak naših iseljenika koji su posjetili svoj rodni kraj pa su sudjelovanjem na sv. misi pokazali da ne zaboravljaju svoje kršćanske korijene.

Misno slavlje je predvodio mladi labinski kapelan vlč. Wojciech Wlazlo a u koncelebraciji su bili: labinski dekan preč. Mirko Vukšić, vlč. Milivoj Koren, vlč. Dragutin Petrović te domaći župnik vlč. Blaž Bošnjaković.

Vlč. Wojciech je započeo homiliju: „Bog po Božjoj riječi ulazi u dijalog s nama. Danas imamo veliku radost slaviti nebeski rođendan Sv. Lovre. On je bio rimski đakon u III st. Za vrijeme cara Valerijana došlo je do progona kršćana pa je i Lovro bio mučen na rešetkama, pečen.“ Nastavio je: „U svecima slavimo Kristovu moć koja može ući u čovjeka, moć da može ljubiti. Svaki mučenik je svjedok Božje ljubavi. Danas je potrebno svjedočiti u svijetu, u kulturi, površnosti u kojoj se najvažniju stvar smatra kao najnevažnijom, u kojoj obitelj ne igra nikakvu ulogu, u kojoj se pokušava iskorijeniti čovjeka iz njegove sredine. Potrebno je dati svjedočanstvo onoga što nije privremeno nego ono što je trajno, onoga što nije prividno nego istinito a to je Krist. Bog želi da širimo to svjedočanstvo. Mi smo poput pšeničnog zrna iz evanđelja ali s jednom razlikom mi možemo pasti u zemlju ali možemo odlučiti ne umrijeti nego čuvati svoj život, nego braniti svoje interese, svoj ugled, svoje ime. Potrebni smo Božje pomoći. Mi pokušavamo poput Sv. Lovre nasljedovati ovu ljubav koju ima Krist prema nama. Ali naše srce je usko, nije spremno prihvatiti Krista, Njegovu riječ, sakramente. Potrebni smo svi obnove srca da možemo donijeti rod tamo gdje nas je Bog stavio.“

Nakon sv. mise nastavilo se druženje uz okrjepu. (LB)     

Najave