Komentar dnevnih čitanja, 24. ožujka 2020.

Komentar dnevnih čitanja, 24. ožujka 2020.

U nedjeljnom smo Evanđelju slušali kako su Isusa njegovi učenici pitali dali je počino grijeh slijepac koji se slijep rodio ili njegovi roditelji pa ga je snašla ta nesreća. Isus je na to odgovorio da njegova sljepoća nije poradi njegovog grijeha ili grijeha njegovih roditelja nego da se na njemu pokaže Božja slava. Danas u Evanđelju čitamo kako je Isus uzetome kojega je ozdravio rekao:

„ Eto, ozdravio si! Više ne griješi da te što gore ne snađe!“

U prvom slučaju Isus nam želi reći da naše bolesti, patnje, nevolje… nisu direktno prouzročene našim grijesima. U drugom slučaju Isus nam govori da bolesti, patnje, nevolje… mogu biti prouzročene direktno i našim grijehom. Dali moj osobni grijeh uvijek uzrokuje bolest, patnju, trpljenje… ili ne? Iz onoga što isus govori u Evanđelju možemo zaključiti i DA i NE, ili bolje rečeno nekada da a nekada ne. Ono što vrijedi za oba dva slučaja je to da Bog nikad nije uzrok nijednoga zla, ni našeg osobnog grijeha, ni smrti, ni bolesti,… Nego je smrt i svaki oblik bolesti i patnje uzrokovan grijehom, najprije istočnim grijehom ili grijehom Adama i Eve a onda i našim osobnim grijesima. Grijehom Adama i Eve i našim osobnim grijesima zlo je ušlo i ulazi u svijet i dobiva sve veću snagu. Neko trpljenje u našemu životu navučemo sami na sebe svojim osobnim grijesima, nešto trpimo poradi toga jer živimo u svijetu ranjenim grijehom.

Također iz ovoga Evanđelja možemo iščitati istinu da Bog ne želi nikakvo zlo, u Božjem planu nije bilo, nije i ne bude nikakvo zlo, smrt, bolesti i razna trpljenja se ne događaju po Božjoj volji ili po njegovom promislu nego zato jer živimo u svijetu ranjenom grijehom, da živimo u svijetu u kojemu se savršeno i u potpunosti vrši Božja volja onda nebi bilo smrti, bolesti… Bog ne želi smrt, bolest… nikoga zato je poslao Isusa svoga Sina da u svijetu ponovno uspostavi red kojega smo grijehom narušili. Zato Isus ozdravlja svugdje i u svako vrijeme, želi nam reći da sad je vrijeme spasa i milosti, ovdje je vrijeme spasa i milosti. Isus i nas pita: „Želiš li ozdraviti?“ i nama govori: „Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!“ ne sutra kad budem savršen i svet, ne sutra kad dođem u raj na zemlji ili u nebo, nego sada i ovdje mene bolesnoga, grješnoga, ne savršenoga, prestrašenog pita: „Želiš li ozdraviti?“ i govori: „Ustani, uzmi svoju postelju i hodi!“

Vlč. Josip Peteh

Najave