Komentar čitanja – 24. travnja 2020.

Komentar čitanja – 24. travnja 2020.

II. VAZMENI TJEDAN

Petak, 24. 4. 2020.

ČITANJA: Dj 5, 34-42; Ps 27, 1.4.13-14; Iv 6, 1-15

Draga braćo i sestre, iako živimo u modernom svijetu, s naprednom tehnologijom, no, ipak oko 25% ljudi živi u siromaštvu, gladuju, mnogi od njih umiru, naročito djeca. Čovjek se često ostvaruje svojim kreativnim radom ali u većini slučajeva radi da bi preživio. Imali smo priliku vidjeti to i u ovoj pandemiji, te da si imao dovoljno materijalnih sredstava da bi mogao preživjeti, tj.ne umrijeti od gladi.

Nakon što je Isus nahranio narod svojom Riječju, vidjevši njihovu glad za materijalnom hranom, želi ih nahraniti i materijalnim kruhom. Isus stavlja na raspolaganje zajedničku blagajnu koju su on i apostoli imali za sebe. Imaju samo dvjesta denara, i kad bi potrošili sve to za kupnju hrane, svatko bi samo nešto malo dobio od jela i ne bi se nasitili…

Nakon što su razmotrili sve opcije, Isus se odlučuje da na osnovu onoga što jedan dječak ima, a to je pet ječmenih kruhova i dvije ribe, zajednički podjele. Isus izriče molitvu blagoslova i traži poslušnost od svojih apostola da blagoslovljeno podjele ljudima s vjerom i sigurnošću da će biti dovoljno za sve.

Događa se čudo, hrana se do te mjere umnožila da su svi jeli i nasitili se a još je ostalo više nego što je bilo na početku, dvanaest punih košara…

Kako je to moguće? Bogu je sve moguće… Jedno od životnih pravila koja je Isus uveo za svoje učenike jest nesebična ljubav i briga za ljude, za naše bližnje. Dijeljenje od svojih dobara s drugima. Isus govori u Evanđelju: “Dajte i daće vam se, mjera dobra, nabijena, preobilna, dat će se u krilo vaše, jer mjerom kojom mjerite i vama će se zauzvrat mjeriti…”

Bog na ono malo koje mi dajemo (pet kruhova i dvije ribe) dodaje toliko puno od svoga da preostaje ….

I ova kriza nas uči dijeliti s drugima, biti nesebični, imati srce za druge…

Gospodine Isuse, nauči nas voljeti sve ljude i dijeliti ono što si nam ti darovao, kako bi od Tebe samoga zadobili prave darove i postigli život vječni. Amen!

Bog vas blagoslovio!

vlč. Mirko Vukšić

Najave