Komentar čitanja – 23. travnja 2020.

Komentar čitanja – 23. travnja 2020.

II. VAZMENI TJEDAN

ČITANJA: Dj 5, 27-33; Ps 34, 2.9.17-20; Iv 3, 31-36

Draga braćo i sestre, nakon izvještaja o Isusovom uskrsnuću koji smo slušali u Vazmenoj osmini, drugi vazmeni tjedan donosi nam izvještaj o Isusovom susretu sa farizejem i pismoznancem Nikodemom, koji je Isusa cijenio i poštivao te ga osobno želio susresti i s njim razgovarati. No, bojao se reakcije ostalih Židova pa je zamolio Isusa da noću dođe k njemu.

Iako je Isus pravi čovjek – sin Marijin, svjestan je da je i pravi Bog – Sin Božji, te da nije zemaljski kao ostali ljudi nego da je nebeski – sišao s Neba., kao Bog postojao oduvijek, tj. imao egzistenciju prije nego se utjelovio. Zato može reći da je Nebeski. Zbog toga njegov život, djelovanje, a također njegove riječi su drugačije, Istinite, spasonosne. On svjedoči ljudima što je vidio i čuo u Nebu kod svog Nebeskog Oca. Njegovo svjedočanstvo je uzvišeno i često neshvatljivo, ali tko ga primi, mjenja se i potvrđuje da je Bog istinit.

Bog Otac tako ljubi Sina da mu je sve predao u ruke. Tako da se odsada do Oca dolazi preko Sina. Tek onaj koji vjeruje u Sina imat će vječni život – spasenje…

To je za Nikodema, kao i većinu Židova, i muslimana, teško shvatljivo i prihvatljivo. Kako je moguće da Vječni, Savršeni i Svemogući Bog, komu nitko ne treba, ima istobitnog Sina koji je postao čovjekom, kao da nije dovoljan sam sebi nego mu treba netko drugi..?

Isus je srušio mnoge tabue, kriva vjerovanja i poimanja Boga… Pokazao je Židovima onog vremena kao i mnogim ljudima današnjeg vremena, kako nas Bog uvijek nadilazi i kako ga ne možemo nikada do kraja shvatiti… On je tako drugačiji od nas a u isto vrijeme nam tako blizak kao nitko…

Možda i mi, braćo i sestre, ne razumijemo ili prihvaćamo Isusa onako kako nam se On sam daje, nego ga očekujemo po našim nahođenjima i planovima. Znajmo da On uvijek čovjeka iznenađuje te se otkriva onima koji ga iskreno i ponizno traže.

Uskrsli Kriste, ne zaustavi se nad našim nerazumjevanjima, sumnjama, krivim shvaćanjima, nevjerama… nego po svom bezgraničnom milosrđu i ljubavi dođi k nama i objavi se kako si se objavio i Nikodemu..!

Bog vas blagoslovio!

Vlč. Mirko Vukšić

Najave