Komentar čitanja, 1. travnja 2020.

Komentar čitanja, 1. travnja 2020.

Draga braćo i sestre, nakon jučerašnje pobune i nezahvalnosti Izraelaca prema Bogu, danas nam prorok Daniel u prvom čitanju donosi svijetli primjer trojice mladića koji su pokazali istinsku vjeru i ljubav prema “pravome” Bogu i odbili se klanjati božanstvima (kipu) koje su načinili ljudi, te su bili spremni dati svoje živote. 

”Znaj, o kralju: mi nećemo služiti tvojemu bogu niti ćemo se pokloniti kipu što si ga podigao. Mi služimo i klanjamo se samo pravome Bogu.”

Kralj Nabukodonozor, na te riječi uskipje bijesom i odlučuje strogo kazniti židovske mladiće, Šadraka, Mešaka i Abed Nega, kako bi zastrašio sve one, koji ne slušaju kraljeve naredbe, stoga ih baca u užarenu peć. Mladići, mirni odlaze u smrt, uzdajući se u Boga da će ih izbaviti od žarkog ognja. I baš to se događa, na zaprepaštenje kralja i drugih, Bog izbavlja preko svog Anđela vjerne mladiće iz užarene peći. 

Po tom svjedočanstvu njihove vjere i snage pravoga i jedinoga Boga, kralj je uvidio svoju pogrešku. Sam je blagoslovio Boga i podao mu čast, što je svojom moćnom rukom spasio mladiće od sigurne smrti. 

Ovo svjedočanstvo vjere i hrabrosti trojice mladića, pokazuje nam put kojim nam je ići i u najtežim trenucima. Pozvani smo dati živo svjedočanstvo vjere, koja je beskompromisna, a današnja situacija, upravo nas poziva na to. 

Po svetom krštenju dobili smo pečat da smo djeca Božja, i kao takvi, da činimo ono što se Bogu sviđa. No, đavao želi da oslabi sjaj krsnog pečata u nama i da on stavi svoj žig – karakter na svakog čovjeka. To se dogodilo nekim Židovima s kojima Isus danas razgovara u Evanđelju. Oni nisu u Istini –  a Isus je Istina. Čovjek koji nije u Istini tako se može izobličiti da postaje rod izopačen. Zašto? Iz njihovog primjera vidimo da za Isusa nije bilo mjesta u njihovim srcima. Štoviše, ne samo za Isusa, nego i za čovjeka u potrebi. Tu dolazi do izražaja njihova oholost, u kojoj nema mjesta za Boga. S druge strane imamo Abrahama, čovjeka koji je sav predan Bogu. Nije ostao zarobljen svojim pogledom na svijet, nego poslušnosti Bogu, koji ga obilno blagoslivlja. 

Draga braćo i sestre, naša Istina je Isus Krist – koji je zahtjevan… traži poslušnost, u kojoj svi često padamo. Neka nam praotac naše vjere, Abraham, bude uzor takve poslušnosti i vjernosti Bogu. Krsni pečat da smo djeca Božja, neka u nama zablista i prepoznaje se u svemu što radimo.

Dozvolimo Riječi Božjoj, da prodire u naša bića i da nas mijenja, kako bismo bili i ostali u Njegovoj prisutnosti. Iskoristimo ovo vrijeme, da se što više približimo onome tko je Istina, Put i Život.

U ovim danima kada se ne možete sjediniti  sakramentalno s Isusom u svetoj Pričesti, predlažem vam duhovnu pričest, ako sudjelujete u sv. misu preko Tv-a ili radio prijemnika.

Bog vas blagoslovio!

vlč. Mirko Vukšić

Najave