In memoriam – Naša sestra Zdravka

In memoriam – Naša sestra Zdravka

Otišla je naša sestra. Pokojna sestra Zdravka bila je dar našoj mjesnoj Crkvi. Redovito i radosno je sudjelovala u svim važnijim biskupijskim slavljima i susretima. Bila je poput pučke misionarke. Trudila se nositi radost vjere i učvršćivati u vjeri i nadi ljude koje susreće. Na razne načine, materijalno i duhovno pomagala je ljude. Svojom jednostavnošću i neposrednošću, blizinom i evanđeoskom malenošću pristupala je ljudima. Riječima, gestama, blizinom, molitvom, darežljivošću bila je blizu, istinski blizu čovjeku.

U sestri Zdravki se otkriva velika skromnost, ali prava, iskrena, neiskvarena skromnost. Tako često je zaboravljala na sebe i mislila i molila i žrtvovala se za druge, posebno za pokojne roditelje i braću svećenike. Iz svojih skromnih, ma preskromnih mogućnosti kupovala je duhovne knjige, slike i razne sitnice da druge razveseli, ohrabri, utješi.

Usprkos krhkom zdravlju, obavezama i brigama nije se štedjela već darivala za druge. Mnogi su u s. Zdravki našli utočište i oazu. Bila je uistinu osoba u čijoj blizini si se osjećao prihvaćeno, dobrodošlo i lijepo.

S. Zdravka je jedna u nizu onog mnoštva koje je žrtva pandemije koronavirusa. Ne razumijemo i ova kriza korone nam otvara brojna pitanja na koja nemamo odgovore ili su odgovori slabi i nedovoljno jaki da ispune prazninu i bol nakon odlaska dragih ljudi…

Ovo je trenutak zahvale Bogu za s. Zdravku. Ponekad tek kad izgubimo nekog, otkrijemo i spoznamo veličinu te osobe. I mi sada možemo prebirati po životnim stranicama, prebirati uspomene i sjećanja na razne susrete s pokojnom s. Zdravkom. Iz tih sjećanja i prisjećanja otkrit ćemo koja je bila tajna s. Zdravke da je bila tako draga mnogima. Njezina tajna je bila njezina jednostavnost i originalnost. Bila je svoja.

Ovo je jedno malo sjećanje na jednu istarsku redovnicu, na jednu krhku ženu punu vjere i apostolskog žara koja je u svakodnevnici i običnosti života svjedočila ljepotu vjere. Odlazak naše sestre Zdravke je poziv da i mi, svatko na svoj način, pokuša biti (poput s. Zdravke) oaza i utočište u nevoljama života ljudima koje susrećemo.

Draga s. Zdravko, hvala Ti za Tvoju prisutnost, za obogaćivanje i oplemenjivanje ovog svijeta i vremena! Hvala za sva velika i mala djela ljubavi koja si činila! (Mauricio Jakus)

 

Najave