Darovi bez srca

Darovi bez srca

Postoji umjetnička slika koja prikazuje Isusa u mračnom vrtu. Lijevom rukom drži svjetiljku, a desnom kuca na teška i velika vrata. Kad je slika prvi put bila izložena, jedan je pažljivi posjetitelj iznio umjetniku svoje zanimljivo zapažanje.

– Sve je lijepo, ali ima i jedna pogreška. Velika vrata nemaju rukohvat za otvaranje.

– Nije riječ o propustu – odgovori slikar. – Vrata predstavljaju ulaz u ljudsko srce, a ono se otvara samo iznutra.

Samo čovjek shvaća simboliku srca, kako to izazovno izražava mudra izreka: “Kad me tješiš, čini to svojim srcem, a ne svojom Biblijom, jer i u mojoj piše isto.” To se, u još većoj mjeri, može reći za darove, kojima najčešće želimo iskazati pažnju.

Ima jedna dirljiva božićna priča o starom ocu kojemu kći godinama o blagdanu šalje bogate darove, ali to starca nimalo ne veseli. Pa je tako došao poštar, nekoliko dana pred Božić, noseći poveći paket, vezan pozlaćenom vrpcom. “Kakav divan božićni dar!” veselo će poštar. “Hvala, stavite ga na stol”, tužno odgovori starac. Poštar začuđeno zastade s paketom u ruci. Dobro je nagađao da je paket pun dragocjenosti. “Valjda starac ne shvaća, što li? pa je tako tužan”, pomisli u sebi poštar. “Ali, gospodine, zar vas ne veseli…? Nećete li proslaviti tako divan dar?”, uporno je nastavio donositelj. “Ne mogu… Doista ne!” odgovori starac suznih očiju. Ispriča poštaru istinu o svojoj kćeri, koja se uspješno udala. Svake mu godine šalje bogat paket s ceduljicom: “Od tvoje kćeri i njezina supruga!” A nikada osobne čestitke, nikada posjeta, nikada poziva da s njima provede Božić. “No, dođite da vam nešto pokažem”, doda starac i umorno zastade. Poštar pođe za njim u skromnu sobicu i stade zapanjen. Bila je pretrpana neotvorenim paketima. “Ali… vi ih ni otvorili niste?” zbunjen dokraja upita poštar. “Ne”, tužno odgovori starac. “Unutra, znate, nema srca, nema ljubavi!”

Poznati duhovni pisac Phil Bosmans nadodaje: “Lice ti uvijek mora biti zrcalo tvojega srca. Zato se najprije pobrini da ti srce bude dobro… Budi srdačan prema ljudima. Ali ne rukama koje uzimaju, nego srcem koje daje.” Lijepa božićna čestitka!

Ljudevit Anton Maračić

Najave