Blagoslov Misala u Župi Podlabin

Blagoslov Misala u Župi Podlabin

Prva nedjelja Došašća, bila je prigoda da župnik župe Podlabin, vlč. Blaž Bošnjaković svečano blagoslovi novi Misal. Poticaj za kupnju novog, krenuo je za vrijeme devetnice sv. Franji (04.10.2020 god.). Molitvom i prigodnim homilijama prisjetili smo se Franjinog života, koji je uzor vjernicima. Sv. Franje se spominjemo kao dosljednog nasljedovatelja Krista u jednostavnosti, istinskom siromaštvu i slobodi duha. Živio je skromno, živeći od Božje providnosti, skrbio se za siromašne.

Nalazeći se jednog dana u crkvi sv. Marije anđeoske, čuo je kod mise riječi evanđelja: „Ne pribavljajte sebi u pojase ni zlatna, ni srebrna, ni bakrena novca; ni putne torbe, ni dviju haljina, ni obuće, ni štapa, jer radnik zaslužuje uzdržavanje!“ (Mt 10,9-10)… Čuvši to, bio je tako snažno zahvaćen ljubavlju prema siromaštvu da je uskliknuo: ‘To je što tražim, to je što svim srcem želim!’ Dok je osobno bio krajnje siromašan, za Crkvu i Boga je tražio najbolje, najljepše i najvrijednije. Zato je župnik rekao da bismo ga u tome trebali slijediti i za Crkvu birati najbolje. Tako i Misal – knjiga iz koje se čita misa, a koju vide samo župnik i sakristan – treba biti dostojan.

Kako se dosadašnji “raskupusio” i više mu ne pomaže nikakvo ljepilo, trebalo je kupiti novi. Novci su se sakupili, ali nije bilo Misala u prodaji, jer se pripremalo obnovljeno izdanje. Čim je izašlo, župnik ga je nabavio i na Novu crkveno–liturgijsku godinu, tj. prvu nedjelju Došašća svečano blagoslovio i čitao iz njega prvi puta Sv. misu. Mali, ali značajan događaj za našu župu. Bog blagoslovio sve darivatelje! (JR)

Najave