Hodočašće je započelo svetom misom oko 13.00 h u crkvi Franjevačkog samostana Marijina Pohođenja u Pazinu. Nakon hodočasničkog blagoslova, krenuli smo asfaltom, da bi uskoro skrenuli po pješačkoj stazi. Negdje na polovici puta, ugodno iznenađenje bila je okrjepa gdje su nas dvije domaćice dočekale s pićem, lubenicom i ukusnom pitom od jabuka. Prvoga dana propješačili smo oko 22 kilometara. Padao je mrak dok smo pješačili zadnji kilometar do sela Opatija u Boljunskom polju, gdje nas je dočekao svećenik vlč. Jeronim i vrijedni domaćini koji su spremili ukusnu večeru: pečeni krumpir, odojak, prilozi i kolači. Prava gozba. Nakon večere došao je i jedini hodočasnik iz Labina – vlč. Blaž Bošnjaković. Trebalo mu je pet sati da prevali put. Prenoćili smo u vrećama za spavanje u crkvi Gospe Karmelske, nakon što smo izmolili časoslov.

Ujutro buđenje u pet, zatim molitva časoslova. Pridružile su nam se i tri hodočasnice iz Labina. Hodanje od kilometra i pol do novih ljubaznih domaćina koji su nam spremili raznovrsan doručak. Tada je počelo penjanje preko Učke i molitva Križnog puta. Polako smo napredovali jer je put bio strm. Na Učki ispred planinarskog društva čekao nas je topli ručak (maneštra od graha i pancete) i obnovili smo zalihe dragocjene vode. Nastavili smo dalje cestom preko Poklona, odakle se vidi svetište Majke Božje na Trsatu, prema Matuljima, uz predah za kavu u Veprincu. U Matuljima doček ispred Crkve, misno slavlje i zatim hladna večera i veliki izbor kolača. Bogoslov Dino zasvirao je na gitari nakon večere, i orila se pjesma. Smještaj u gradskoj dvorani, večernji časoslov, i gašenje svjetla. Buđenje u 4.00, spremanje, molitva i doručak u 5.00 h poslužen od domaćina (simpatični čovjek s velikim sivim brkovima i dvije žene) kojima nije bilo teško dignuti se sat ranije da nas posluže. Hrabro smo zakoračili u prohladno jutro, sve bliži našem cilju. Poneki ljudi bi nas pozdravili iz auta. Kroz Riječki Korzo prošli smo uz zvuke gitare i prekrasno pjevanje bogoslova Dina. Zadnji kilometar pjevajući smo ušli na odredište. Bilo je lijepo vidjeti poznata lica koja nas očekuju i mašu. Dočekao nas je svećenik koji nam je i dao blagoslov na polasku. Odmah smo išli pozdraviti našu Gospu Trsatsku. Misno slavlje u 11.00 h je predvodio mons. Ivan Milovan, umirovljeni biskup porečki i pulski. Mi hodočasnici smo imali posebno mjesto, u prvim redovima. Posljednje zajedničko slikanje, na kojoj se vidi poklon hodočasnika voditelju puta vlč. Darku Zgrabliću, župniku Svetvičenta - zidni sat u obliku Istre, sa posvetom za obljetničko 25. hodočašće. Svakako ću ponoviti ovo iskustvo. (DM)

 

 

 

 

 

 

 

Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.