Crtice o župi

Naziv: Župa svete Lucije, djevice i mučenice

Župni zaštitnici: Sveta Lucija – 13. prosinca

Naselja župe: Skitača, Golac, Predol, Mikalini, Cerovica, Skvaranska, Ravni, Katarovo, Drenje, Kosi, Crni, Sveta Marina, Sveti Sebastijan,Kerstin, Vicalji, Junač, Filići, Katići, Dropini, Kandelovo, Skarpoči, Zernjana, Bertići

Stanovnika: oko 460, katolika oko 450

Župna kuća: Skitača bb, 52222Koromačno

Kontakt: 091 788 1094

Župnik: vlč. Blaž Bošnjaković

 

Vlč. Blaž Bošnjaković
Vlč. Blaž Bošnjaković


Rođena je krajem III st., (oko 286. god.) u kršćanskoj obitelji u Sirakuzi. To je bio kršćanski grad kojeg je na kršćanstvo obratio biskup sv. Marcijan.

Svetica je bila plemenitog i bogatog roda. Otac (Lucije) je umro kada je imala 5 godina, a majka joj se zvala Eutihija.

Lucija je, još kao dijete, obećala Bogu djevičanstvo no majka ju je htjela udati. Kada se majka teško razboljela, obje su otišle na grob sv. Agate u Kataniju i Eutihija je čudesno ozdravila. Dopustila je kćerki da se posveti Bogu u djevičanskom životu. Tome se usprotivio poganski mladić koji je zaprosio Luciju ali nakon njezinog odbijanja, on ju je prijavio povjerenicima cara Dioklecijana, progonitelja kršćana. Zatvorena je u tamnicu i nakon svih muka koje je hrabro podnijela ne odričući se Krista, odrubljena joj je glava 13. prosinca 304. godine. Tijelo joj je pokopano u katakombama.


Crkva svetog Nikole biskupa

Nalazi se u Drenju. Izgrađena je u baroknom slogu i obnOvljena 1996. i 2009. godine. To je mala crkva s preslicom i jednim zvonom na pročelju. Oltar je crkve zidani, s retablom i drvenim kipom sv. Nikole.

 

Crkva svete Marine, djevice i mučenice

Nalazi se u turističkom kampu u Svetoj Marini. Izgrađena je u XIII. stoljeću u romaničkom slogu kao grobljanska crkva. Uništena je 1600. godine u napadu Uskoka na Labin. Potom je iznova izgrađena. Iz temelja je obnovljena 1926. godine.

 Na pročelju je preslica s jednim oknom i bez zvona te lopica s vitkim stupovljem. U crkvi je učahurena/upisana apsida. Do crkve su zidovi koji su možda pripadali starom ženskom samostanu.

 


Ova web stranica koristi kolačiće

Ova web stranica koristi kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Klikom na poveznicu 'Informacije' saznajte više o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Prihvaćam' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.