“Zbog tvoje ljubavi” – in memoriam Nada Lončarević

“Zbog tvoje ljubavi” – in memoriam Nada Lončarević

“ZBOG TVOJE   LJUBAVI”

IN   MEMORIAM     –   NADA   LONČAREVIĆ     1952. – 2023.

Svi smo znali… ali, ipak, smo se nadali da negdje u nekom kutku postoji tračak svjetlosti koji će nam obasjati i ono malo tame koja se nadvila nad sve nas. Znali smo za našu Nadu! Znali smo za tešku istinu kojoj nismo mogli, a ni htjeli povjerovati. Ali… istina je nekad neumoljiva i tvrda poput stijene čiji se komad, u trenutku, odlomi i nezaustavljivo krene svojim putem; na put bez povratka.

Nedjelja je. 15. siječanj 2023. godine. Prije podne. Zebnja postaje stvarnost! Nema više nade u novi dan, nema nade u bolje sutra – kako je to Nada znala reći. Prestalo je kucati srce naše Nade. Otišla je u svome domu u 71. godini života – tiho, samozatajno i nenametljivo, otišla je u krugu svojih voljenih – baš kako je i živjela. Napustila nas je na poziv Onoga koji ju je poslao da hodi stopama sv. Vinka šireći poslanje dobrote, ljubavi i humanosti.

Ovo je neumoljiva istina u krutu stvarnost koja nam donosi bol, tugu i spoznaju da smo izgubili dragu i voljenu osobu čiji će glas još dugo odzvanjati u eteru Radio Labina najavljujući i prateći nedjeljnju vjersku emisiju “Riječ vjere” čija je Nada bila jedna od dugogodišnjih urednica i voditeljica u istoimenoj emisiji.

Nada Lončarević bila je aktivna članica Udruge Sv. Vinka Paulskog Konferencije Gospe Karmelske Labin. Na čelo Udruge stala je 2005. godine i vrlo uspješno i ambiciozno ju vodila do 2013. godine. No, ni dalje nije stala. Dapače, s još većim žarom, hrlila je neumorno u nove izazove i akcije s ciljem prikupljanja pomoći za siromašne, napuštene, bolesne i nadasve potrebite.

Malo je riječi kojima se može iskazati njena nesebična ljubav i privrženost poslanju kojem se predala. Svakodnevna briga za ljude u potrebi krasila je dušu naše Nade. Uvijek nasmijana, spremna i organizirana hodila je smjelo Vinkovim stopama donoseći radost, toplinu i nadu među one koje je pohodila.

Uz svesrdnu pomoć i podršku svih članova Udruge, organizirala je aktivnosti u suradnji s Bankom hrane, provodila humanitarne akcije u trgovačkim centrima “Konzum”, “Plodine”, “Opskrbni centar” u Labinu i niz drugih aktivnosti. Kako bi se sve te akcije mogle ostvariti, Nada je potakla realizaciju glazbeno-poetskih večeri, pa se tako, prikupljenim sredstvima, omogućio topli obrok korisnicima u vrijeme Božića i Uskrsa. Sa željom da ovaj, hvale vrijedan rad, ostane trajno zabilježen, a uz pomoć svojih suradnika, 2018. godine Nada izdaje knjigu “Zbog tvoje ljubavi” koja budućim generacijama, može poslužiti kao svijetao primjer volonterskog rada. Za svoja je djela nagrađena i Nagradom Grada Labina.

Živjela je sakramentalnim životom i redovno sudjelovala na nedjeljnim svetim misama, a nerijetko i radnim danom. Uzevši učešća u liturgiji, čitala je misna čitanja i pjevala u crkvenom zboru. Bila je i članica Župnog i pastoralnog vijeća u župi Gospe Fatimske u Podlabinu. Kao takva, uzor je praktičnog kršćanina kojeg svatko može nasljedovati.

             Prolaze dani…. sati…. minute! Sve prolazi! Povratka na staro više nema!

             Unatoč tjeskobi koju ćemo još dugo nositi u našim srcima, ostaju uspomene, zadovoljstvo i ponos što smo jednom, nekada, bili dio njenog tima.

                                                                                                     Za Udrugu Sv. Vinka Paulskog Labin

                                                                                                  Vesna Mikleušević

Najave