Završena trodnevnica uoči Male Gospe

Završena trodnevnica uoči Male Gospe

U utorak i srijedu, 6. i 7. rujna, nastavljena je duhovna obnova u obliku trodnevnice u crkvi Rođenja Marijina u G. Labinu. Članovi Zajednice “Omnia Deo” su na sebi osebujan način bogatim programom ispunili vrijeme koje su vjernici odvojili za Boga. Živo su svjedočili iskustvo približavanja Bogu i življenja osobnog odnosa s Bogom kao i zajedničkog u svojoj zajednici.

Drugi je dan trodnevnice započeo ispitom savjesti i pripremom za sakramenat ispovijedi. Don Mario Frlan je detaljno objasnio kategoriju grijeha te potaknuo vjernike na ispovijed. Nakon ispita savjesti uslijedilo je svjedočanstvo suutemeljiteljice zajednice majke Jozefine Glasnović, a sv. misu je predvodio don Josip Radić u koncelebraciji svećenika Labinskog dekanata, svećenika Zajednice te bogoslova.

Na početku je don Josip istaknuo važnost molitve za vjernički život te je nastavio: “Isus je cijelu noć molio. Sve počinje molitvom. Kaže sv. Alfons Liguori – Tko moli, sigurno se spašava, a tko ne moli sigurno propada. Molitva je početak boljeg života. Naš život vrijedi onoliko koliko vrijedi naša osobna molitva – kaže Marta Robin, mističarka koja je živjela 52 god. samo od euharistije. Probuditi u čovjeku volju za molitvom i pomoći mu da ustraje, to je najveći dar kojeg nekome možemo pružiti. Po molitvi Bog slobodno ulazi u ljudski život i u njemu djeluje. Najvažnije je promijeniti naše srce, našu nutrinu ali Bog to neće na silu. Sloboda je osnovni uvjet onoga božanskoga u nama da možemo voljeti. Bog hoće čovjeka pobožanstveniti ali ne bez čovjeka i njegove suradnje. Bog ne želi napraviti ni robota ni roba već sina i kćer. Molitva je pokazatelj, znak našeg života , našeg odnosa prema Bogu. Ništa ne otkriva našu vjeru kao naša molitva. Po molitvi se može utvrditi gdje je mjesto Boga u nečijem životu. Ljudi kažu da nemaju vremena za molitvu – to nije točno. Time kažu da im molitva nije prioritet. Svi mi imamo 24 sata. Jao čovjeku koji nema u 24 sata vremena za Boga.”

Propovjednik je zaključio: “Citiram sv. Tereziju Avilsku – Moramo znati kome u molitvi dolazimo, a tko smo mi. Obraćamo se Bogu mi slabi, grješni ljudi. Trebamo misliti što izgovaramo. Sve zlo dolazi od toga što se ne shvaća da je blizu Bog. Molitva će se popraviti ako ne zamišljamo da je Bog u oblacima jer On je tu kad molimo. Bog je u nama i s nama. Najveća borba u molitvenom životu se vodi oko ustrajnosti. Đavao sve čini da nas uneredi, da nas rastrese, da nas obeshrabri, da izgubimo volju za molitvom. Molitva je izvor iz kojeg funkcionira svijet Božji. Prije milosti đavao pokušava zatvoriti čovjeka prema Bogu. Duša koja moli paklu je nedostižna. Trebamo ustrajati bez obzira na sve. Krenimo moliti jer time stavljamo Boga na prvo mjesto.”

Nakon sv. mise je uslijedilo klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom a potom je okupljena zajednica pjesmom upućivala zahvalu Gospi. Cijelom je crkvom odjekivala radosna pjesma kojom se zahvaljivalo Nebeskoj Majci što je i naša Majka. 

Treći je dan trodnevnice nastavljen u istom tonu. Započelo se molitvom blagoslova vode i  nabožnih predmeta, nastavilo se svjedočenjem bogoslova Zajednice. Sv. misu je predvodio don Josip Radić. U svom nagovoru se osvrnuo na značaj euharistije i to potkrijepio euharistijskim čudima koja su se događala u povijesti Crkve. Na osobit način je spomenuo bl. Carla Acutisa koji je u svom kratkom životu sakupljao podatke o euharistijskim čudima što smo imali priliku nedavno vidjeti u našoj podlabinskoj crkvi. Na kraju sv. mise don Josip je svakog vjernika blagoslovio relikvijom bl. Carla Acutisa.

Zahvalni smo zajednici “Omnia Deo” što nas je primjerom svoga zajedništva, jednostavnosti i predanja preko ove duhovne obnove potaknula da žarče krenemo za Isusom i Njega donosimo drugima. (LB)

Najave