U Sv. Martinu po prvi puta proslavljena Sv. Ana na otvorenom

U Sv. Martinu po prvi puta proslavljena Sv. Ana na otvorenom

Tradicionalno hodočašće vjernika Labinskog dekanata u Sv. Martin na proslavu zaštitinice Sv. Ane, 26. srpnja, ove je godine zablistalo u novom, drugačijem izdanju. Naime po prvi puta se slavila sveta misa u obližnjoj borovoj šumi na platou gdje je nekada bilo košarkaško igralište. Program je započeo procesijom s kipom Sv. Ane iz župne crkve prema oltaru koji je za tu prigodu postavljen na uređenom prostoru. Okupio se veliki broj vjernika i štovatelja Sv. Ane, a među njima i trudnice te majke s malom djecom koje se osobito utječu njenom zagovoru.

Sv. misu je predvodio župnik vlč. Mirko Vukšić uz koncelebraciju vlč. Dragutina Petrovića a za liturgijsko pjevanje se pobrinuo župni zbor uz glazbenu pratnju Leane Safin te nekolicinu pjevača vokalno-glazbenog sastava Kerubini.

Na početku homilije župnik je izrazio zadovoljstvo i radost što se misno slavlje moglo održati na prekrasnom mjestu koje se nekada koristilo kao dječje igralište za sportske igre i plesni podij a po prvi puta se koristi za proslavu Boga. U nastavku se osvrnuo na život Sv. Ane i Sv. Joakima koji su bili starije dobi ali su molili, čeznuli i tražili od Boga da im život bude okrunjen djetetom. Oni nisu u tom iščekivanju izgubili ni vjeru ni nadu. Kada im je Bog uslišao molitvu i dobivši Bl. Djevicu Mariju shvatili su da je ona apsolutni dar od Boga i bili su je spremni dati Bogu do kraja.

Svatko od nas ima svoje ideje, planove kako bi se ostvario ali čovjek je pozvan da se otvori Bogu. Bit života je predati se Bogu i tražiti Njegovo kraljevstvo, tražiti mudrost poput Salomona, otkriti što je dobro a što zlo, kako odgojiti svoju djecu.

U mjesecu srpnju i kolovozu, širom domovine se slave mlade mise. Pitanje je da li bismo mi odobrili i prihvatili odluku svoga djeteta da postane svećenik ili časna sestra. U ova moderna vremena u našim se obiteljima više ne moli da Bog pozove nekoga u posvećeni život. Ako naša djeca ne otkriju ljubav i milost Božju, što zapravo imaju? Žele uživati u ovom svijetu, u materijalnim stvarima ali nikad se neće moći nauživati jer će ostati prazni u svom srcu. Trebamo ih dovesti Bogu koji daje smisao i puninu života. Vlč. Mirko je naveo kako se Sv. Ani moli za mudrost, za jakost da u teškoćama života ostanemo čvrsti, za krotkost i strpljivost u obiteljskom životu, za mir i slogu u obitelji, za nadnaravnu ljubav, za dar poslušnosti, za dar staleške čistoće, za dar odgoja djece. Poruka predvoditelja slavlja upućena svima nama je: „Kao što su Sv. Ana i Sv. Joakim pokazali Boga Bl. Djevici Mariji tako je i svaki roditelj pozvan da svojoj djeci pokaže Boga i svojim primjerom potiče djecu da rastu i žive uz Boga i s Bogom.“

Uz lagani povjetarac u hladovini borove šume vjernici su nakon sv. mise osjetili draž zajedništva koje je započelo za euharistijskim stolom a nastavilo se uz iće i piće koje su pripremile vrijedne ruke domaćina. (LB)  

Najave