Svečano proslavljena zaštitnica gornjolabinske župe

Svečano proslavljena zaštitnica gornjolabinske župe

U crkvi Rođenja Marijina u Labinu svečano smo proslavili, 8. rujna, zaštitnicu župe – Malu Gospu. Kroz devet dana smo se pripremali i molili za sve potrebe Labinskog dekanata a Devetnicu su vodili svećenici dekanata. Prošle smo godine, na taj blagdan, započeli s posvetom Bezgrješnom Srcu Marijinu svih župa, obitelji, pojedinaca i svećenika te se ove godine nastavilo sa željom da ovo postane tradicija.

Svakoga dana je molitveni program započinjao molitvom krunice s razmatranjima otajstava krunice a u to nam je vrijeme bila pružena mogućnost za svetu ispovijed. U srijedu i četvrtak se nakon svete mise nastavilo s Klanjanjem Presvetom Oltarskom Sakramentu a u petak Molitvom pred križem. Posljednjeg dana Devetnice našu su pripremu uveličali vlč. Bernard Jurjević, koji je predvodio krunicu i misu, i trojica bogoslova Sjemeništa Redemptoris Mater iz Pule i Sarajeva. Oni su nakon svete mise iznijeli svjedočanstva svoga duhovnog poziva. Uslijedila je procesija s upaljenim svjećicama od crkve do Križa nadomak crkve.

Na sam blagdan Male Gospe svetu misu je, uz koncelebraciju svećenika Dekanata, predvodio fra Ivan Miklenić, magistar franjevaca novaka s Trsata. On je u homiliji istaknuo: „Što znači rođenje? To je dan kada slavimo život, kada se saberemo u jednoj obitelji proslaviti supovezanost toga događanja. Rođendan je dan kada se zajedno veselimo jer se osjećamo duboko povezani sa slavljenikom. Upravo radi toga smo se danas sabrali. Slavimo Marijin rođendan i svi smo Marijini domaćini, ona nas danas časti. Njezin je život duboko povezan s tvojim i mojim životom jer je Bog htio ugraditi taj njezin život u svaki naš život. Svojom poslušnošću Božjoj riječi ona je rodila Spasitelja svijeta i ne čuva ga za sebe, želi ga darovati svima nama. Bog ju je darovao svima nama da bi po njoj nama darovao Boga koji će biti Emanuel – S nama Bog. Mi se Mariji više divimo nego ju nasljedujemo. Marijinom vjerom živimo iz dana u dan, osluškujmo Božju riječ, dopustimo da nas Božja riječ mijenja pa da doprinesemo boljoj kvaliteti kršćanskoga života. U svakodnevnom životu donesimo to kršćanstvo u prostor i vrijeme gdje živimo.“

Slavlje Rođenja Marijina je završilo pred Gospinim oltarom gdje su prisutni svećenici obnovili posvetu Bezgrješnom Srcu Marijinu u svoje ime i ime svih svojih župljana. (LB)

Najave