Svečanim slavljem obilježen sv. Just – zaštitnik grada Labina

Svečanim slavljem obilježen sv. Just – zaštitnik grada Labina

Subota, 4. studenog, ostat će zabilježena kao poseban dan ne samo za župu Rođenja Marijina Labin već i za grad Labin. Toga je dana bilo središnje svečano slavlje povodom obilježavanja 400 godina zvonika sv. Justa.

U dvorištu zvonika sv. Justa okupili su se koncelebranti misnog slavlja na čelu s biskupom porečkim i pulskim mons. Ivanom Štironjom koji je po prvi puta službeno posjetio župu. U koncelebraciji su sudjelovali bivši i sadašnji labinski župnici i kapelani. Zajedno sa svim okupljenim Božjim narodom izmolila se molitva sv. Justu te se krenulo u procesiji s relikvijom i slikom sv. Justa do crkve Rođenja Marijina uz pratnju zvukova glazbe labinskog Gradskog orkestra.

Pjevački zbor, sastavljen od članova labinskih crkvenih zborova, uveo nas je u misno slavlje te animirao liturgijsko slavlje. Za ovu  priliku se voditelj zbora i orguljaš prof. Marijan Lincmajer posebno pobrinuo te je uključio učenike glazbene škole Filipa Kranjca na marimbi i Marijana Vukelića na gitari i tako je na osobit način ljepota liturgijske glazbe odjekivala crkvom. 

Predvoditelj slavlja biskup mons. Ivan Štironja se u homiliji osvrnuo na lik sv. Justa, mučenika, koji je svoj život dao za vjeru u Krista 303. godine u Trstu. Istakao je važnost prve labinske župe koja je osnovana 313. godine i vjerskih korijena u gradu. Naglasak je stavio na očuvanje kulturne baštine i tradicije i na zajedništvo svih koji mogu doprinijeti izgradnji boljeg života u gradu.

Na kraju slavlja se prisutnima obratio domaći župnik i dekan preč. Mirko Vukšić koji se zahvalio svima koji su dali doprinos u ostvarivanju projekta Obilježavanja 400 godina zvonika sv. Justa, a nakon svečanog misnog blagoslova izvedena je praizvedba himne sv. Justa koju je za ovu prigodu napisao i uglazbio Danijel Načinović.  

Zajedničko druženje se nastavilo u Gradskoj galeriji gdje su okupljeni uz zakusku mogli degustirati i vino sv. Justa, vlasnika Larija Juričića i maslinovo ulje sv. Justa, vlasnika Willijama Negrija koji su na taj način dali doprinos ovom projektu.

Podsjećamo da je ideja o projektu Obilježavanja 400 godina zvonika sv. Justa nastala u župi Rođenja Marijina te je prihvaćena od strane Grada Labina koji je suorganizator projekta i proširena je na društvenom, obrazovnom i duhovnom području. Podršku ovom projektu su dali Turistička zajednica grada Labina, turistička poduzeća Valamar i Maslinica iz Rapca, Zajednica Talijana „Giuseppina Martinuzzi“ Labin, Jedinstvo d.o.o. Labin, Digital i Foto Festival.   

Vjerujemo da je ovogodišnje obilježavanje blagdana sv. Justa doprinijelo i potaknulo nas da se zagovoru  sv. Justa kojega su prepoznali naši preci kao zaštitnika  i mi kao i buduće generacije sve više utječemo i tražimo njegovu pomoć i zaštitu.(LB)

Najave